четвер, 27 липня 2006 19:46

З річок зникає форель

Через забруднення з низинних річок Закарпаття зникає форель. У єдиному форелевому господарстві, Карпатському біосферному заповіднику, лишилося 24 тис. рибин.

— Форель живе лише у чистій воді, — розповідає директор Карпатського біосферного заповідника Федір Гамор, 55 років. — А Тиса, Уж і Латориця забруднені промисловими та побутовими викидами. Добре хоч, що форель збереглася у гірських потоках, де вода відносно чиста.

У форелевому господарстві заповідника вирощують чотири різновиди риби: аборигенний або форель струмкову, райдужну, форель-голець і форель-комлоб. До Червоної книги України занесено тільки перший.

— Десять років тому на Рахівщині працювало кілька потужних форелевих господарств, а нині на єдине існуюче з державної казни виділяють всього 7 тисяч гривень, — каже Федір Гамор. — Лише на корм для риби потрібно вдесятеро більше. Люди працюють фактично на ентузіазмі.

Науковці пропонують продавати форель господарям, які мають бажання її розмножувати. Тим часом працівники заповідника задля збереження виду випускають дорослі рибини в гірські потічки.

Зараз ви читаєте новину «З річок зникає форель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі