понеділок, 17 вересня 2012 06:00

"Узяв завдаток і зник"

Автор: Малюнок: Володимир Казаневський
 

Львів'янка 41-річна Наталія Перкова протягом року намагалася придбати двокімнатну квартиру в обласному центрі. Двічі потерпала від так званих чорних маклерів.

— У старій 3-кімнатній квартирі жили з чоловіковим братом. Рік тому вирішили роз'їхатися. Квартиру продали, — розповідає. — Новий господар дозволив ще півроку пожити, доки нову не купимо. Одразу пішли до маклерської агенції. Квартиру хотіли виключно у старому будинку в районі Привокзальної або близько центру. Маклер міг цілий тиждень мовчати, у п'ятницю дзвонить: "Приїжджайте, є квартири". Протягом 2-3 годин показує зо п'ять квартир у різних кінцях Львова. Із чоловіком тільки зайдемо в коридор, добре не роздивимося, а вже треба йти на другу квартиру. Завів нас у помешкання на вулиці Грицая. Дорогою розповідав, яка чудова квартира з ремонтом. На порозі зустрів господар у довгому халаті. Доки ми оглядалися, він постійно палив якісь ароматизовані палочки. Чоловік хотів зайти на балкон, власник квартири взяв його за руку, відвів у сторону. Я не змогла туди потрапити, бо на балконних дверях висіли чоловічі штани. Стіни не роздивилася — вони були завішані картинами та килимами. Ми почали наче засинати. Чоловік сказав, що квартира чудова і заплатив завдаток. Уже на вулиці прийшли до тями. Підняли голови і побачили, що будинок — в аварійному стані. Чоловік одразу зателефонував знайомому юристу. Він з'ясував, що квартира перебуває на капремонті в управлінні житлового господарства. На цій основі змусив повернути завдаток.

Перкови змінили рієлторську агенцію.

— Рієлтор знайшла нам квартиру на вулиці Рапопорта. Узяла завдаток, а з операцією купівлі затягувала. Я звернулася напряму до господині. Вона до обіду каже, що квартиру продає, після обіду — уже передумала. Так тривало місяць. Потім виявилося, що квартиру ніхто не хотів продавати. Маклер зникла з нашим завдатком. Довелося з міліцією шукати.

Голова Львівської асоціації фахівців із нерухомості Євген Міщанчук, 40 років, радить шукати маклера через знайомих.

— Найкраща реклама — вдячний клієнт. Якщо ж ви все-таки звертаєтеся до незнайомого рієлтора, почитайте про нього інтернетівські відгуки. Маклер не має права брати від клієнта будь-які гроші, завдаток дається виключно господарю квартири. Кожен порядний маклер проходить сертифікацію. Йому видають пластикову картку з чипом. Поцікавтеся, чи вона в нього є. Зараз розвелося багато чорних маклерів. Нещодавно був випадок, коли один з них вісьмом клієнтам показував пусту квартиру. Від усіх узяв завдатки і зник.

Зараз ви читаєте новину «"Узяв завдаток і зник"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі