середа, 14 лютого 2007 19:40

Юрій Хазіпов готував на весіллі Анатолія Тимощука

Автор: фото: Богдан ГОНЧАРУК
  У луцькому клубі ”Зефір” кухар Юрій Хазіпов показує, як умокати шматочки фруктів у фондюшниці з чорним і білим шоколадом
У луцькому клубі ”Зефір” кухар Юрій Хазіпов показує, як умокати шматочки фруктів у фондюшниці з чорним і білим шоколадом

Випускник військового училища, татарин за національністю Юрій Хазіпов, 41 рік, презентує страви авторської кухні в луцькому боулінг-клубі "Зефір".

— Із дитинства в мене настільною книжкою була куховарська, — розповідає Юрій. — Якісь соуси постійно на кухні готував. Але батьки уваги на те не звертали, віддали мене до художньої школи. Потім надумав учитися на лікаря, та тут не судилося — став військовим.

Юрій закінчив Вольське вище училище тилу в Саратовській області Росії. Мав  займатися продовольчим забезпеченням військ, але захопився східною кухнею.

— Часто ходив базарами, випитував у китайців і корейців рецепти маринадів, назви приправ, — згадує чоловік. — Ділилися неохоче, але таємницю гострого зеленого хрону васабі, устричного та соєвого соусів розгадав. Запровадив там моду на збирання паростків папороті. До речі, й на Волині росте папороть-орляк, молоді пагони якої можна їсти.

На Далекому Сході Юрій Хазіпов прожив 13 років. Каже, це щасливе для нього число: народився 13 жовтня, мешкав у 13-му будинку, екзамени складав 13-м за списком, одружився 13 жовтня 1985 року, дружина Олена працює вчителем географії й економіки в 13-й школі.

На своїй кухні Юрій вирощує в горщиках імбир, перець чилі та розмарин. На стільцях намалював лимони. За його словами, це сприяє кращому апетитові.

— Спочатку дружина не підпускала мене до плити, та й зараз часом називає мене учнем, — сміється Хазіпов. — А коли їздили до тещі, то казала, що мене вчити не треба. Мовляв, борщ можеш приготувати дуже смачний.

У Луцьку чоловік працював у кількох ресторанах. Має своїх шанувальників. Кухареві пропонували роботу у Франції.

— То моя давня мрія — працювати у Франції. Але відмовився. Доки син учиться, нікуди не поїду, — пояснює він.

18-річний Дмитро Хазіпов навчається у Рівненській комп"ютерній академії "Шаг". Саме він першим куштує нові страви батька.

Хазіпова запрошували готувати на весіллі Анатолія Тимощука.

— Для футболістів готував їжу під важкий рок — щоби швидко рухатися, — сміється кухар. Досі зберігаю вдома список їхніх замовлень: галантин із курки, запечена сьомга, помідори з сиром "Моцарелла". Адрій Гусін просив стушкувати кролика. А коли приїжджала чеська жіноча збірна з футболу, готував пудинги, запіканки, шарлотки.

Якось у Луцьку гостювала акторка Ольга Сумська.

— Офіціанти її не впізнали. Кажуть, якась жінка просить підігріти їй кефір, — розказує кухар.

У вільний час Хазіпов подорожує Україною.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Хазіпов готував на весіллі Анатолія Тимощука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі