четвер, 02 листопада 2006 19:04

У церкві знайшли середньовічні фрески

У православному храмі Вознесіння Господнього селища Лужани Кіцманського району на Буковині відкрили унікальні фрески ХІІІ ст. На реставрацію пам"ятки уряд виділив півмільйона гривень.

— У 1993–1997 роках під кількома шарами забілів й олійним фарбуванням відкрили фрески ХІV–ХV століть, — розповідає Олег Рішняк, 38 років, керівник львівських реставраторів з інституту "Укрзахідпроектреставрація". — На північній стіні — вершник і напис про ктитора храму, молдавського боярина Федора Витольда. На південній — святі Олена й Костянтин, на західній — сцени із життя Христа.

Зображення збереглися лише на стінах — склепіння давно впало.

— Таких фресок в Україні більше немає, — запевняє Олег Рішняк. — У Софії Київській — малюнки ХІ століття, у храмі села Лаврів на Львівщині — ХV століття. З лужанських фресок видно, як у княжі часи розписували храми у візантійському стилі.

Реставратори розібрали хори, роботи планують завершити 2008 року. Настоятель храму отець Роман Палійчук, 34 роки, досі править богослужіння.

Зараз ви читаєте новину «У церкві знайшли середньовічні фрески». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі