четвер, 10 червня 2010 20:55

Серед машин-роботів проведуть "Формулу-1"

Шість автомобілів з автономним програмним керуванням візьмуть участь у перших в Україні перегонах машин-роботів. Їх виготовили студенти і випускники технічних вузів Західної України. Змагання проведуть 12 червня у залі Галицького інституту, що на вул. Богдана Хмельницького у Тернополі. Вони проходитимуть за правилами "Формули-1".

До перегонів допускають автомобілі вагою до 3 кг та завдовжки не більш як 0,5 м.

— Вони їздитимуть спеціально сконструйованою 30-метровою кільцевою трасою, — розповідає співорганізатор змагань Остап Круцкевич, 23 роки. — Під час перегонів зможуть заїхати на піт-стоп. Там їх творці мінятимуть батарейки та проводитимуть дрібний ремонт. У час їзди автомобілі рухатимуться самостійно, без будь-якого втручання. За допомогою спеціальних датчиків машина-робот має сама визначити траєкторію руху так, щоби проїхати найшвидше і не зіткнутися з іншим автомобілем. Машини, які спричинятимуть аварії, отримають штрафні бали.

Переможця визначать за підсумком 30 кіл.

— Подібних змагань в Україні не проводили. Та й узагалі аматорське роботоконструювання на "підвальному рівні". Самоуки створюють своїх роботів переважно в підвальних умовах на основі дитячих машинок та американських радіодеталей, — розповідає Круцкевич. — Там же, в підвалах, цих роботів і демонструють. Наша ініціативна група вирішила виправити ситуацію.

Зараз ви читаєте новину «Серед машин-роботів проведуть "Формулу-1"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі