вівторок, 28 листопада 2006 19:19

Під Болеховом скидають жирові відходи шкірвиробництва

Автор: фото надано Болехівською міською радою
  Члени депутатської комісії міста Болехова, що на Івано-Франківщині, перекривають ”жигулями” дорогу Камазам, які везуть міздру — відходи шкірвиробництва. Біля легковика стоїть еколог міськвиконкому Наталя Шульга
Члени депутатської комісії міста Болехова, що на Івано-Франківщині, перекривають ”жигулями” дорогу Камазам, які везуть міздру — відходи шкірвиробництва. Біля легковика стоїть еколог міськвиконкому Наталя Шульга

Жителі містечка Болехів Івано-Франківської області потерпають від смороду з місцини під назвою Долішнє поле. Місцеві підприємства "Елрун", "Шкіряник" і "Світ шкіри" майже щодня звалюють у ґрунт сотні кілограмів міздри — підшкірного жиру та відходів первинної обробки шкіри.

— У Болехові страшний запах, особливо ввечері, — каже депутат міськради Віталій Юзьків, 37 років. — Яма, призначена для міздри, давно переповнена. До вичинки шкіри підприємці додають хром. Уся ця хімія разом із міздрою потрапляє у ґрунт. Обласна екологічна інспекція вже переконалася: там, де висипають відходи, вигоріла трава, посохли дерева. Біля поля є людські городи та рибні ставки, за кілька кілометрів розташований курорт "Моршин". Через річку Довжанка, яка впадає у Свічу, хімічні відходи можуть потрапити до Моршина.

Міздру машини розсипають за містом. Долішнє поле перетворилося на псарню — в пошуках поживи тут збираються зграї бродячих собак. Зі шкіряниками в Болехові воюють не перший рік. Минулого тижня жителі містечка перегородили дорогу двом КамАЗам із відходами, а депутати міськради створили спеціальну комісію.

— "Шкіряник" і "Світ шкіри" мають очисні споруди в  центрі міста, — каже голова спеціальної комісії, депутат облради Мирослава Клим, 35 років. — Від них також іде сморід. "Шкіряник" обіцяв знищити запах, але слова не дотримав. Обладнання старе, з великою кількістю відходів не справляється. Тому їх вивозять у поле. Жодних документів на це підприємство не має.

Раніше у "Шкіряника" був господарський двір на Долішньому полі. Там викопали яму і викидали міздру. Три роки тому ліцензія закінчилася. В обласній раді підприємству виділили новий шмат землі, але дозволу на його використання в господарських цілях не дали. Протягом цього часу фірма незаконно викидає відходи просто у ґрунт. Це ж саме роблять і два інші підприємства.

Хімічні відходи можуть потрапити до Моршина

Минулого тижня у полі за містом депутати затримали два КамАЗи з міздрою зі "Світу шкіри". Представники фірми сказали, що отримали від "Елруна" усний дозвіл на використання поля.

— Але ж і це підприємство не має своєї землі, — продовжує Мирослава Клим. — "Елрун" просто обдурив "Світ шкіри". Місяць тому ми вже штрафували фірму на 900 гривень за забруднення території. "Світ шкіри" заплатить набагато більше, бо засмічено понад 700 квадратних метрів.

За технологією переробки відходів, здертий зі шкіри жир мають перемішувати з соломою й закопувати в яму або ж здавати на Коломийський ветсанзавод. Натомість непотріб викидають у ґрунт.

Президент "Елруну" Богдан Якимчук, 58 років, стверджує, що нічого протиправного не робить.

— У чому нас звинувачують? — обурюється Богдан Якимчук. — Використовуємо гноєсховище, робимо добрива. Викидаємо чистий білок без жодної хімії.

— Коли за півроку жир перегниває, з нього утворюється набагато краще добриво, ніж моча свинська, — запевняє 43-річний директор "Світу шкіри" Олександр Бунчак. — При первинній обробці шкіри використовуємо вапно. Потрапляючи в землю, воно нейтралізує кислотні дощі та  збільшує родючість ґрунтів. А хрому в міздрі немає — його додають пізніше. Завдяки хромові шкіра не розлазиться. Нас звинувачують у забрудненні території. Але ж якщо закопувати міздру в землю, то відходи потраплять у ґрунтові води. Ось Рогатинський колгосп уклав договір із нами на поставку міздри — хочуть збільшити родючість землі.

Олександр Бунчак узагалі вважає, що над ним чинять політичну розправу.

— Мирослава Клим, депутатка від БЮТ, просила в мене гроші на вибори, — пояснює Олександр Бунчак.

Проте закиди на свою адресу вона називає повною нісенітницею. Каже, що гроші просила тільки на комплект шкільних парт.

Керівники підприємств готові зупинити виробництво з 1 грудня, але попереджають, що 360 робітників залишаться без роботи.

Поки що тривають суперечки між підприємцями і депутатами. Спеціальна комісія очікує результатів проб ґрунту з Долішнього поля. На керівника "Світу шкіри" наклали адміністративний штраф за забруднення території — 136 грн.

Зараз ви читаєте новину «Під Болеховом скидають жирові відходи шкірвиробництва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі