четвер, 13 вересня 2007 07:07

Пасічники пропонували 70-градусну медовуху

У Львові у Шевченківському гаю відбувся п"ятий фестиваль "Свято меду". Пасічники зі Львівщини, Івано-Франківщини та Закарпаття ярмаркували просто неба.

На галявині під дашками у два ряди стоять столи. На них жовтіють баночки з медом, вощиною, прополісом, грудки воску.

— Темніший мед — то гречаний, — пояснює 55-річний пасічник зі Стрия Роман Тур. — У ньому багато заліза, він підвищує гемоглобін. Світліший мед — із різнотрав"я, а зовсім білий — то з ріпаку. Ним лікують очі. Він помічний при варикозному розширенні вен.

Літр меду на ярмарку можна було купити за 30–40 грн. Особливо популярними були медові напої. Пасічники пригощали медовухами, медовими квасами та вином власного виробництва. Чарка медовухи на ярмарку коштувала 3 грн, літр продавали за 30. На пробу маленькі пластмасові чарки наповнювали безкоштовно.

— Я називаю свій напій "питний мед", — Роман Федорович розливає у чарки. Чоловіки відходять з медовухою вбік. — Це слабенький алкогольний напій, а от мій "Княжий мед" усі 70 градусів міцності має. До складу входить спирт, прополіс, чебрець і м"ята.

Поки чоловіки чаркують, жінки обступили щільним кільцем пасічника Романа Соломку із села Монастирець-Лішнянський Дрогобицького району, що на Львівщині. Він продає медову косметику. Баночка крему для тіла коштує 5 грн.

— У його основі — бджолиний віск, до нього додаю оливкову чи горіхову олію та прополіс, — каже пасічник.

Зараз ви читаєте новину «Пасічники пропонували 70-градусну медовуху ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі