неділя, 05 листопада 2006 18:44

На церкви потрібно 300 мільйонів гривень

Близько половини з 1235 культових споруд у Львівській області — пам"ятки дерев"яної сакральної архітектури. На інвентаризацію та збереження храмів планують залучити 300 млн грн. Цьогоріч виділили лише 14 млн.

— Потрібно визнати пам"ятками всі церкви, побудовані після Другої світової війни, — каже Тарас Батенко, 32 роки, заступник голови облдержадміністрації з гуманітарних питань. — За часи незалежності знищили більше храмів, аніж за всі радянські роки. Тільки цього року палало 29 церков. Остання — з 1861 року — згоріла позаминулого тижня в селі Долинівка Сколівського району.

Офіційні причини пожеж у дерев"яних храмах — несправність електромережі, відсутність пожежної сигналізації, залишені на ніч свічки під образами. Проте подейкують, що в більшості випадків церкви розкрадають і підпалюють. Тому правоохоронці здійснять додаткові перевірки.

— Люди понесли тільки адміністративну відповідальність, — зазначив 30-річний Тарас Дунас, начальник управління захисту прав і свобод громади та інтересів держави обласної прокуратури. — Ми скасували рішення щодо відмови порушити кримінальні справи, де були підозри у підпалі дерев"яних церков.

Зараз ви читаєте новину «На церкви потрібно 300 мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі