понеділок, 08 серпня 2011 06:00

Лікарі вивчатимуть генетику і спадковість сім'ї

Автор: Фото: Ігор ХОМИЧ
  Сімейний лікар Оксана Молочна оглядає Софію Соловей у 4-й поліклініці у Львові. Дівчинка скаржиться на біль у горлі. Потім Оксана поміряє тиск бабці Софії Стефанії Кучмі. Раніше  пенсіонерка зверталася до терапевта, онуку водила до педіатра
Сімейний лікар Оксана Молочна оглядає Софію Соловей у 4-й поліклініці у Львові. Дівчинка скаржиться на біль у горлі. Потім Оксана поміряє тиск бабці Софії Стефанії Кучмі. Раніше пенсіонерка зверталася до терапевта, онуку водила до педіатра

"40 хвилин сиджу в черзі з малою дитиною. Мушу пропустити усіх бабусь, дорослих, що спішать на роботу, — говорить 35-річна Валерія із масиву Сихів у Львові. У понеділок зранку чекає сімейного лікаря в 4-й поліклініці. Привела на огляд 3-річного Сергія. — У нього температури нема, але кашляє. Боюся, щоб тут ще чого не підхопив. Колись із дитиною ішла до педіатра. Тепер і діти, і дорослі — всі на купу".

Поліклініка №4 обслуговує увесь Сихів — 110 700 осіб. Вона на 84% перейшла на систему сімейної медицини. До дільничних терапевтів звертаються також жителі вул. Антоненка-Давидовича, Сихівської, Кавалерідзе, Полуботка та просп. Червоної Калини.

— Сімейні лікарі — це колишні терапевти і педіатри, — розповідає 48-річна Світлана Трофімова, заступник головного лікаря поліклініки. — Вони півроку проходили перекваліфікацію у медуніверситеті. Працюють у нас в окремому відділенні. Кожен має певну кількість сімей, які обслуговує. Слідкують за здоров'ям усіх членів родини. Сім'ї обирають собі лікаря, підписують з ним угоду. Якщо народиться хвора дитина, лікарю перепаде, що не слідкував за матір'ю. Колись в поле зору лікарів попадала тільки дитина — огляди, щеплення. А батьки і старше покоління випадали. Зараз лікар побачить, що у бабці цукровий діабет, і слідкуватиме, щоб він не розвинувся у молодої дочки, даватиме поради. Вивчатиме генетику і спадковість сім'ї.

На Сихові працюють 62 сімейні лікарі. На одного припадає 1500–1800 осіб. Коли охоплять і решту вулиць, буде до 3 тис.

Сімейний лікар Оксана Молочна працює за цією системою два з половиною роки.

— Найважче справитися з документацією, — показує шафу лікарняних карток. — Мало того що треба слідкувати за усіма щепленнями дітей, ще й дорослі картки додалися. Їх треба заповнювати, дивитися, чи дорослі пройшли флюорографію, профогляди. А у мене щодня 3,5 години робочих у кабінеті. Треба оглянути 20–25 людей. Потім відвідати шість-сім сімей.

— Кожному сімейному лікарю треба мати комп'ютер. Зараз технічної бази  немає, — каже Трофімова. — Коли систему запровадять повністю до 2020 року, у кожній поліклініці буде центр первинної медико-санітарної допомоги, куди держава скеровуватиме кошти. Якщо людина захворіла і звернеться у лікарню, гроші з центру підуть на її лікування. Спеціальна рада слідкуватиме, в яких лікарів найменше хворіють сім'ї. Таким медикам до зарплати додаватимуть бонуси. У центр пацієнт зможе і поскаржитися на певного лікаря, що той вчасно не скерував його на профілактику чи діагностику.

Відділення сімейної медицини розвиваються в усіх поліклініках Львова. Загалом ця система охопила 65% жителів.

У селах області принцип сімейної медицини впроваджується з 2006 року. На нову систему перейшли 159 амбулаторій.

— У кожній працює сімейний лікар. Обслуговує кілька сіл, — розповідає 55-річний Борис Лемішко, спеціаліст обласного управління охорони здоров'я. — Цим амбулаторіям підпорядковуються 950 ФАПів, де є лише фельдшер і медсестра.

 

Дзвонити можна навіть уночі

Заробітчанка із Трускавця 57-річна Любомира Павлів шість років працює в італійському Мілані. Має там особистого лікаря:

— Минулого тижня мала гайморит. Пояснила симптоми по телефону, до години лікар був на місці. Виписав ліки, — розповідає. — Сімейний лікар — це так само як особистий перукар. Щось заболить чи просто порадитися треба, і знаєш, до кого звертатися. Лікар знає усі мої хвороби, протипоказання. Можна в будь-який час прийти до нього в кабінет або викликати додому. Дзвонити можна навіть уночі.

Два роки тому Любомира Богданівна отримала дозвіл на прописку та роботу в Мілані. З тими документами наступного дня пішла до найближчого медичного центру оформити медичне страхування.

— Лікаря мені порадила сусідка-італійка. Я знайшла його в тому центрі. Він відмовити не міг, не має права та й зацікавлений, щоб пацієнтів у нього було більше. Від того залежить його зарплата. Зробив повне обстеження, мою медичну історію ввів до комп'ютерної бази, видав тимчасовий медичний листок. За місяць мені поштою прийшла пластикова медична картка з кодом. Діти жінки, яку я доглядаю, кожного місяця перераховують на неї кошти — частину податку з моєї зарплати. Тож за послуги свого лікаря я не плачу.

Лікар Любомири Павлів обслуговує близько 800 пацієнтів.

 

Зараз ви читаєте новину «Лікарі вивчатимуть генетику і спадковість сім'ї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі