вівторок, 12 вересня 2006 18:31

Гуцули співали сороміцькі коломийки

Автор: Фото: Мирослав КУШНІРЕНКО
  Під час фестивалю в Івано-Франківську львівський художник Юрій Моравський проводить з місцевими хлопчаками майстер-клас із гончарства
Під час фестивалю в Івано-Франківську львівський художник Юрій Моравський проводить з місцевими хлопчаками майстер-клас із гончарства

На вихіднИХ в Івано-Франківську, на площі Шептицького, проходив фестивальний ярмарок прикладного мистецтва "Карпатський вернісаж".

Біля яток із самого ранку на холодному вітрі тупцюють продавці. Пищать свистулі, щебечуть сопілки.

— Поважний купець прийде під вечір, — каже косівський зброяр Роман Стринадюк, 62 роки. У руці тримає інкрустованого пістоля. На грудях — великий литий металевий хрест. Двоє міліціонерів приглядаються до продавця.

— Це лише іграшка, — Роман затикає пістоля за широкий гуцульський пояс. — Тут збоку дірочки нема, аби порох запалювати.

Нових замовлень зброяр не бере — іще не зробив торішніх. Його пістолі коштують недешево — 700–800 євро.

На вернісаж приїхало 200 умільців із 18 областей. Найбільше майстрів із Косівщини. Жінки на дерев"яних брусах продають рушники. За тканий просять 50 грн, за вишитий — 150 грн. Поруч 57-річна Марія Маланович розпродує сорочки — по 50 гривень:

— Витягла зі скрині п"ять старих вишиванок. І гадки не мала, що продам.

В іншому кінці площі такі ж сорочки віддають аж за 2,5 тис. грн. "Антикваріат", — прицмокують покупці. Запаски цінять у 200 грн, шкіряні постоли — у 180 грн, ліжники — у 250 гривень.

Поміж рядами ходить чоловіча капела "Черемош" із Верховини. Керує нею 60-річний Роман Кумлик. Музики зупиняються біля стенда з великими козацькими рушниками й щось наспівують майстриням із Запоріжжя. Жінки сміються: коломийка сороміцька.

— Своїх рушників не продали, проте надивилися на ваші, — каже майстриня із Запоріжжя Олександра Артем"єва, 41 рік. — Купили собі цигейкові безрукавки, померзли трохи.

Зараз ви читаєте новину «Гуцули співали сороміцькі коломийки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі