понеділок, 18 грудня 2006 17:54

Екологи недорахувалися двох скель

Інститут екології Карпат проводить інвентаризацію територій та об"єктів природозаповідного фонду області. Екологи не можуть розшукати два об"єкти біля селища Бориня Турківського району на Львівщині.

— Скелі — такі собі фантоми. Їх закартографовано, складено паспорти. Однак ніхто не може показати, де вони — ні місцеві жителі, ні працівники лісу, — розповідає керівник програми інвентаризації Олександр Кагало, 42 роки.

1993 року природозаповідний фонд області налічував 415 об"єктів. Зараз їхня кількість зменшилася до 322.

— Дерева старіють, падають від блискавок, — пояснює 53-річна Ольга Зінчук, завідувачка сектору контролю біоресурсів. — Хоча бувають і несподіванки. Наприклад,  у реєстрі були три дуби Богдана Хмельницького. Цього року під час інвентаризації виявилося, що там тільки один дуб і дві липи ростуть.

Природний заповідник "Розточчя" є найціннішим природоохоронним об"єктом у Львівській області. На його базі зараз створюють новий біосферний заповідник. Він має об"єднати території України та Польщі.

Інвентаризацію розпочали два роки тому і завершать до 2008-го. Фонд охорони навколишнього середовища виділив на неї 250 тис. грн. Востаннє об"єкти перераховували 1984 року.

Зараз ви читаєте новину «Екологи недорахувалися двох скель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі