четвер, 04 листопада 2010 18:15

Де продати ручні вироби?

"Hand-made", що в перекладі означає "зроблені вручну" речі, в Україні набуває все більшої популярності. Причому, розвивається як ринок сировини для виготовлення речей, зроблених своїми руками, так і ринок навчання для їх створення. А ось сервіс зі збуту, тобто продаж хенд-мейд, в України поки що розвинений погано.

Сьогодні існує близько сотні видів рукоділля, і який з них ви не обрали б, до ваших послуг — книжки та журнали з детальними інструкціями і схемами, навчальні курси та майстер-класи та обов'язково безліч сайтів-навчалок в інтернеті — як російськомовних, так і іноземних. Немає проблем і з сировиною: до послуг майстрів і майстринь магазини та відділи з рукоділля, а також інтернет-магазини. Співтовариства людей, захоплених одним видом рукоділля, часто проводять зустрічі, а в Москві цього року навіть пройшла загальна виставка hand-made "Світ хобі".

А ось ринок споживання, як і технології продажів хенд-мейд в Україні поки що на стадії розвитку. Як правило, рукодільниці, які із задоволенням вишивають бісером або роблять саморобні альбоми з допомогою скрапбукінгу, дарують свої доробки рідним і знайомим. Продавати їх практично ніде: одні несуть в магазини з товарами для рукоділля, другі — на вуличні "арт-п'ятачки", треті, більш "просунуті" — виставляють на форумах або створюють свої інтернет-сторінки.

Тому часто квартири рукодільниць виявляються завалені виробами, а з сімейного бюджету вони насилу виділяють гроші на нитки та іншу сировину для творчості. Між тим, за кордоном речі, зроблені своїми руками в одиничному екземплярі, цінують дуже дорого — це ж ручна робота!

Гарною підмогою для творців авторського рукоділля став інтернет-аукціон Aukro.ua. По-перше, це найбільший український аукціон, яким користуються близько 400 тис. людей, причому кожен з них може бути і покупцем, і продавцем. По-друге, аукціон самостійно рекламує себе, а також за свої кошти рекламує різні товари на інших сайтах, тому майстру не доведеться витрачати гроші на власну рекламу в інтернеті. По-третє, одночасно можна виставити свої роботи в інтернеті і продовжувати показувати їх "наживо" можливим майбутнім покупцям.

До того ж майстер може проявити свою фантазію і в підготовці опису лота свого виробу, підкресливши його унікальність, а також виділити своє оголошення кольором і розмістити на головній сторінці інтернет-аукціону. Спеціально для хенд-мейд на аукціоні виділили окремий розділ "Рукоділля", в якому можна купити і продати схеми та посібники для самостійного творення, матеріали і фурнітуру, а також готові вироби.

"Вже рік, як я продаю на Aukro.ua свої картини, вишиті бісером, — розповідає Ірина. — Сам процес вишивки мене дуже захоплює, однак вже хочеться не тільки обдаровувати своїми творіннями знайомих і колег по роботі, а й "відбити" хоча б витрати на набори для вишивки. Першу картину я побоювалася відправляти в інше місто, але домовилися з покупцем про післяплату в транспортній компанії. І залишилася задоволеною. Хочеться вже нарешті почати заробляти на тому, що мені подобається, і що я роблю красиво та охайно".

На думку Ірини, яка заманила на аукціон двох подруг-рукодільниць, продавати свої вироби таким чином зручно, оскільки є хороший механізм пошуку, на відміну від міських форумів. А завдяки гарній "розкрученості" сайт має свою велику аудиторію. Тут представлені роботи майстрів різних жанрів hand-made, тому конкуренція на кожен вид виробу досить низька. Наприклад, виставлені три вишиванки, виконані в різному стилі: відповідно нова майстриня може додати свій лот вишиванки, визначивши ціну самостійно, а не порівнюючи з конкурентами.

До того ж великий асортимент товарів на сайті зручний для таких імпульсивних покупок, як рукодільні вироби: картину, скриньку або вишиванку завжди приємно буде отримати в подарунок і на день народження, і на інше свято. Предмет авторського рукоділля допоможе вам виділитися і стане відмінною рисою вашого костюма або важливим і улюбленим предметом будинку.

Зараз ви читаєте новину «Де продати ручні вироби?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі