пʼятниця, 11 липня 2008 13:44

Журналіст зробив обрізання заради боротьби з СНІДом

Популярний радіожурналіст із Замбії викликав масовий гнів слухачів, своєю "непристойною" заявою на радіо і в пресі. Причина в тому, що репортер Кенеді Гондве зробив операцію з обрізання, щоб понизити ризик передачі ВІЛ. Більш того, він зробив "живий репортаж" на радіо і веб-сайті, щоб розповісти про те, як проходила процедура, повідомляє Associated Press.

Дослідження, опубліковане минулого лютого в одному з найпрестижніших медичних журналів Lancet, говорить про те, що чоловіче обрізання може зменшити ризик передачі вірусу чоловікові при вагинальному сексі на 60%. Ці дані засновані на трьох різних клінічних випробуваннях обрізання, які були проведені в Кенії, ПАР і Уганді. Агентства ООН і ВОЗ рекомендували програми масового обрізання для профілактики ВІЛ.

Проте експерти підкреслюють, що обрізання забезпечує захист тільки при гетеросексуальних контактах і лише для чоловіків. Також це далеко не стовідсотковий захист, і ризик все одно залишається. Проте, процедура може стати якщо не панацеєю, то доповненням до надійніших методів - утримуватися від сексу і правильно використовувати презервативи.

Проте розмови про секс, СНІД і такі "інтимні" операції як обрізання досі  залишаються табу для ЗМІ, навіть в Замбії - країні, де ВІЛ є приблизно у 16% населення. Саме тому публічне визнання Гондве викликало такий шквал обурення. Проте, журналіст вважає, що він вчинив правильно, повідомляє Aids.ru.

Зараз ви читаєте новину «Журналіст зробив обрізання заради боротьби з СНІДом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі