понеділок, 28 вересня 2009 17:55

Дружина історика розшифрувала найвідомішу картину Поллока

 

Американський абстрактний імпресіоніст Джексон Поллок приховав літери свого імені у плетиві "тремтячих" ліній в його роботі 1943 року.

"Фреска" - картина розмірами 6 м х 2,4 м була саме цією роботою, яка принесла молодому художнику всесвітню славу. Ці букви вперше побачила дружина історика Генрі Адамса, глянувши піж час сніданку на зображення-копію "Фрески", каже Генрі Адамс, історик мистецтва, автор біографічного дослідження творчості Джексона Поллока.

Дружина Адамса побачила букви " S-O-N" в правому кутку картини. Потім роздивилася у верхній частині літери "JACKSON", і нарешті, під ними - "POLLOCK".

 

"Букви мають химерну форму", за словами мистецтвознавця, і більшість їх прихована, тому побачити їх послідовність - є випадковим везінням, каже Адамс.

Картина "Фреска" - одна із найважливіших мистецьких творів ХХ століття.

Інші дослідники творчості Поллока неоднозначно оцінили відкриття Адамса. Цей письменник відомий "несамовитою манерою" мазка - його наносив сильними стрімкими рухами.

Фарба стікала по полотну химерними візерунками, однак незважаючи на це Поллок часто базував картину навколо однієї форми або однієї фігури, що додає переконливості припущенню історика.

Картину "Фреска" включено до колекції Пеггі Гугенхайм, і вона зараз зберігається в Університеті Айова. Оцінена в 88 млн фунтів (140 млн дол).

Gazeta.ua за матеріалом Telegraph

Зараз ви читаєте новину «Дружина історика розшифрувала найвідомішу картину Поллока». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі