неділя, 02 квітня 2023 11:58

Заборона російської церкви в Україні: Шмигаль відповів на петицію

Заборона російської церкви в Україні: Шмигаль відповів на петицію
У петиції на сайті Кабміну її автори вимагали не забороняти так звану УПЦ МП. Фото: expres.onlin

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль відповів на петицію із закликом не забороняти так звану Українську православну церкву Московського патріархату.

Звернення до Кабміну набрало понад 25 тисяч підписів громадян. У відповіді прем'єра йдеться про доручення Державній службі з етнополітики та свободи совісті опрацювати порушені у петиції питання.

Автори петиції петиції нагадали, що 1 грудня 2022 року президент Володимир Зеленський доручив уряду внести до Верховної Ради законопроект про неможливість діяльності в Україні релігійних організацій, пов'язаних із центрами впливу в Російській Федерації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Невеличка хата, ні кружки, ні ложки" – "Паша Мерседес" про місце відбування арешту

"Тобто мається на увазі, що якщо Українська православна церква є такою релігійною організацією, то за допомогою нової законодавчої бази буде унеможливлено її діяльність в Україні", – йдеться у петиції.

Автори закликали під час розробки відповідних законопроектів "проявити мудрість і турботу й вирішувати церковне питання шляхом діалогу, пошуку правди і захисту конституційних прав і свобод громадян, а не шляхом покладання вини окремих осіб на всіх вірян і заборони всієї Церкви замість покарання винних".

"Враховуючи, що порушені у петиції питання носять комплексний характер, Державній службі з етнополітики та свободи совісті доручено опрацювати їх та про результати поінформувати автора петиції та Кабінет Міністрів України", ‒ йдеться у відповіді Шмигаля.

Україна – це територія найбільшої релігійної свободи у нашій частині Європи. Так – буде завжди. Про це у відеозверненні 29 березня заявив президент України Володимир Зеленський. За його словами, цього дня було "зроблено крок на зміцнення духовної незалежності нашої держави, на захист нашого суспільства від старих і цинічних московських маніпуляцій релігією". Президент мав на увазі виселення РПЦ із Києво-Печерської лаври.

Однак, московські попи заявили, що не будуть покидати лавру. Вони влаштовують там так звані "молитовні стояння" та перешкоджають роботі міністерської комісії, яка має приймати майно.

Зараз ви читаєте новину «Заборона російської церкви в Україні: Шмигаль відповів на петицію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі