понеділок, 09 серпня 2010 11:57

За красивим фасадом у Путіна нічого немає - зарубіжні ЗМІ про пожежі

За красивим фасадом у Путіна нічого немає - зарубіжні ЗМІ про пожежі

Катастрофічні пожежі, що охопили Росію, не втекли від уваги світової преси.

Іноземні видання пишуть про те, що вогонь ставить Росію на коліна, а інфраструктурі країни загрожуватиме колапс, незважаючи на гігантські вливання з бюджету.

Як зазначає італійська газета La Republica, спустошливі пожежі, нездатність влади протистояти стихії і людські жертви свідчать про те, що мав рацію американський віце-президент Джо Байден, який заявив в минулому році, що Росія ще не встала на ноги як слід.

Видання іронізує, що в цьому році Путіну доведеться відмовитися від свого "ритуального щорічного шоу": він не буде гарцювати з голим торсом сибірською тундрою в стилі мачо і Муссоліні в супроводі численних фотографів.

Тепер він змушений їздити охопленими пожежами регіонами і обіцяти людям швидке відновлення погорілих будинків. Саме так чинили радянські лідери, покладаючи провину на місцеву владу. За зауваженням видання, навіть якщо врахувати, що такої спеки не було останні 130 років, стихія обрушилася не на маленьку безпомічну країну, а Росію, що володіє величезними ресурсами.

Пожежі показали, що хвалена ефективність Путіна схожа на потьомкінські села: за красивим фасадом нічого немає, стверджує американська The New York Post. У кращих російських традиціях уряд і його "холуї-журналісти" принижували масштаби збитку, нанесеного пожежами, поки непереконливість цього блефу не стала очевидною, підкреслює газета.

Як пише видання, ймовірно, почерпнувши дані з російської преси, в пожежах згоріло вже 200 військових літаків в Коломенському районі Московської області. Медведєв за підсумками пожежі відправив у відставку багато військових чинів. Незважаючи на те, що командувачів звільнили, "гниль поширилася вище - в кола, де носять італійські костюми, а не вайлувату військову форму", пише The New York Post.

Як вважає видання, пожежі будуть сприяти зниженню популярності Путіна, незважаючи на його активність і поїздки по регіонах, охоплених вогнем.

The Wall Street Journal між тим вивчила ситуацію в місті Луховиці Московської області. Місцеві жителі висловлюють невдоволення діями влади, вказує видання. Вони обурюються, що керівництво міста погано підготувався до боротьби з пожежами - дороги, що ведуть у ліс, заблоковані чи погано відремонтовані, пожежні водойми обміліли, а пожежні рукави протікають.

Критики з боку городян зазнали президент Медведєв, і прем'єр-міністр Путін, і мер Москви Лужков. Жителі Луховиці кажуть, що кілька днів самостійно боролися з пожежею, який поширювався з торфовищ, і вижили тільки тому, що вітер змінив свій напрямок.

На території Росії продовжують горіти 557 лісових і торф'яних пожеж на загальній площі 174 тис. га.

InoPressa

Зараз ви читаєте новину «За красивим фасадом у Путіна нічого немає - зарубіжні ЗМІ про пожежі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

118

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі