середа, 16 вересня 2009 12:04

За депутатами Бундестагу стежили спецслужби

За депутатами Бундестагу стежили спецслужби

Уряд Ангели Меркель визнав, що співробітники Федерального відомства з охорони конституції ФРН - спецслужби, що відстежує активність екстремістських організацій, - дійсно стежили за депутатами бундестагу від партії "Ліві".

На запит парламентської фракції "Лівих" з вимогою прояснити питання про стеження, уряд відповів, що секретні служби ФРН збирали докладні відомості про 53 депутатів фракції. "Ліві", тим самим, стали єдиною фракцією, що потрапила під пильну увагу спецслужб.

Інформація стосувалася біографічних даних, членства в екстремістських об"єднаннях і контактів з представниками екстремістських кіл. У документах Федерального відомства з охорони конституції наголошується, що у висловлюваннях членів партії "Ліві" і в їхній політичній практиці міститися елементи, що дозволяють зробити висновки про їхні "лівоекстремістські устремління".

"Ліві" дорікали спецлужби в тому, що, збираючи інформацію, вони використовують таємні "шпигунські" методи, що є грубим порушенням прав парламентаріїв. Проте в звіті Федерального відомства йдеться, що збір інформації здійснювався шляхом аналізу публікацій в ЗМІ і партійних декларацій "Лівих". Спеціальні "шпигунські" методи не використовувалися.

"Проте не виключено, що в одиничних випадках в документах, що стосуються "Лівих", можуть знаходитись відомості, здобуті шпигунськими методами, під час спостереження за іншими об"єктами", - наголошується в повідомленні спецслужб.

Відзначимо, що в кінці липня 2009 року Конституційний суд ФРН в Карлсруе ухвалив, що уряд і спецслужби не можуть відмовляти депутатам Бундестагу в праві знати, ведеться за ними стеження чи ні, і зобов"язані надавати необхідну інформацію, якщо від депутатів послідує відповідний запит. Тим самим суд задовольнив скаргу депутатів з парламентської фракції "Зелених", яким уряд спочатку відмовив надати подібні відомості, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «За депутатами Бундестагу стежили спецслужби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі