субота, 13 вересня 2014 17:01

За членство в НАТО кожен українець мав би віддати 20 грн, а за нейтральний статус у 10 разів більше
4

Фото: Микола Марченко

Зараз українці як західної та центральної частини держави, так і сходу та півдня України прагнуть вступити у НАТО. У процентному співвідношенні ці цифри дещо відрізняються. Але більшість українців хотіли б бачити Україну в цьому альянсі. Вторгнення російських військ на територію України розвіяло міфи, котрі кілька десятиліть насаджувала російська пропаганда про НАТО як ворога "слов'янського руського світу".

Про це йшлося на міжнародній конференція "Зміцнення безпеки через співробітництво", котра відбулася у Полтаві. Захід було організовано Українсько-словацьким центром партнерства за підтримки Центру інформації та документації НАТО.

Голова правління Українсько-словацького центру партнерства Михайло Колібабчук інформував присутніх, що НАТО за підсумками саміту в Уельсі готує допомогу у вигляді 15 млн. євро через трастові фонди, також варто очікувати допомогу і на озброєння, яке буде надходити в рамках двосторонніх договорів з країнами-членами Альянсу.

"Позаблоковий статус – це штучно вигадане поняття, якого фактично нема в системі міжнародного права. Є поняття "нейтралітет", але тоді країна повинна мати міжнародні гарантії. Якими можуть бути ці "гарантії", продемонстрував Будапештський меморандум, коли один з "гарантів" нашої безпеки – Росія стала агресором. Навіть в мирний час на нейтралітет ми мали б витрачати не менше 8 млрд. доларів на рік, тобто – в чотири рази більше, ніж витрачали до цього року. Якщо за членство в НАТО кожен громадянин віддавав би 16-20 грн., то за нейтральний статус – 180-200 грн. в рік", – пояснює Сергій Пархоменко, радник Міністра освіти і науки України, директор Центру зовнішньополітичних досліджень Організації Північно-Атлантичного Договору.

По закінченню заходу провели прес-конференцію. Основна теза: НАТО - це колективний орган, у якому кожна країна тримає відповідно навчений військовий контингент. У випадку ж зовнішньої агресії на ту чи іншу країну члена НАТО інші його учасники в рамках відповідної стратегії альянсу надають цій країні свої військові формування для відбиття нападу агресора.

Зараз ви читаєте новину «За членство в НАТО кожен українець мав би віддати 20 грн, а за нейтральний статус у 10 разів більше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі