пʼятниця, 13 листопада 2009 13:57

Вперше знайшли зображення повсякденного життя майя (ФОТО)

Вчені з музею природної історії Пібоді при Йельському університеті, що вивчали настінні розписи індіанців Центральної Америки, виявили рідкісні малюнки, що зображують повсякденне життя майя, повідомляє National Geographic News.

Зазвичай майя зображали сцени з життя привілейованих станів, а також битви і релігійні церемонії. Проте на стінах піраміди в Калакмулі, одному з наймогутніших міст стародавньої цивілізації, намальовані прості люди за звичайними заняттями.

Так, завдяки розписам можна дізнатися, який одяг і прикраси мали представники найрізноманітніших верств суспільства.

Крім того, на стінах піраміди зображені різні продукти харчування та працівники, зайняті приготуванням їжі та сервіровкою столу - у тому числі "людина, відповідальна за сіль" та "людина, відповідальна за тютюн", як вони названі в ієрогліфічних підписах до рисунків.

Також на стіні зображені жінка з великим блюдом, що роздає тамале (гострі коржі), і чоловік та жінка, що подають на стіл кукурудзяну кашу (страви з кукурудзи були звичайними для раціону майя).

Спеціаліст з майя Майкл Коу (Michael D. Coe) заявив, що нічого подібного немає в жодному іншому відомому розпису майя.

Також вчені відзначили незвичайність того, що малюнки розташовані зовні піраміди - зазвичай розпису прикрашали інтер"єр приміщень. Це означає, що вони були виставлені на загальний огляд. Завдяки тому, що піраміда довгий час перебувала під шаром землі в джунглях, настінний живопис добре збереглася.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Вперше знайшли зображення повсякденного життя майя (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі