пʼятниця, 15 вересня 2023 10:50

Віри, Надії, Любові та їх матері Софії: нова дата свята, традиції та заборони

Віри, Надії, Любові та їх матері Софії: нова дата свята, традиції та заборони
17 вересня почнуть відзначати свято Віри, Надії, Любові та їх матерії Софії Фото: з відкритих джерел

17 вересня православні віряни вшановують пам'ять мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії.

Це нова дата за новоюліанським календарем, який ввели з 1 вересня 2023 року. До цього часу це свято відзначали 30 вересня.

Історія свята

Віра, Надія, Любов і мати їхня Софія — християнські святі, шановані у лику мучениць.

За переказами, вони жили у ІІ столітті на Апеннінах і загинули за християнську віру під час гонінь на перших християн.

Софія була вдовою з Мілана і сповідувала християнство. Через це вона дала своїм трьом донькам імена на честь християнських чеснот — Віра, Надія, Любов.

Софія переїхала з малими доньками у Рим і виховувала їх у християнському благочесті.

Про це дізнався імператор Адріан і вимагав від маленьких Віри, Надії і Любові, аби вони зреклися Христа і вклонилися богині Діані. Спочатку правитель спокушав дівчат дорогими подарунками, а згодом перейшов до погроз.

Втім Віра, Надія та Любов були тверді у своїй вірі. За це, за наказом імператора, дівчат піддали тортурам, після чого стратили.

На день смерті Вірі було 12 років, Надії — 10, Любові — 9. Їхні тіла віддали матері. Софія поховала своїх доньок, а через три дні померла сама.

Віра, Надія, Любов і Софія були зараховані до лику святих.

У перших календарних списках святих імена Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії відсутні. Перші свідчення їх шанування відносяться лише до VII століття. Через це серед дослідників релігії з'явилась думка, що мучениці не були реальними персонами, а є персоніфікацією християнських чеснот.

Традиції

День пам'яті Віри, Надії, Любові і матері їхньої Софії вважається жіночим святом. За давніми віруваннями, жінці в цей день зранку треба поплакати — тоді вона буде щасливою.

У цей день жінки можуть не робити хатніх справ, натомість вони обов'язково мають відвідати храм, або хоча б вдома у молитві згадати святих мучениць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День ангела за новим церковним календарем: перелік дат найпоширеніших імен

До святкового столу випікають коровай і їдять його руками. Ця традиція пішла від того, що Віру, Надію і Любов, за легендою зарубали мечем.

На свято Віри, Надії і Любові молоді дівчата традиційно влаштовують посиденьки і ворожать.

Що заборонено цього дня

А от свататися і тим більше вінчатися у цей день заборонено. Вважається, що укладений на Віри, Надії і Любов шлюб не буде щасливим і швидко розпадеться.

8 вересня віряни почнуть вшановувати Різдво Пресвятої Богородиці. Це нова дата за новим церковним календарем, який ввели з першого вересня 2023 року.

Раніше це свято відзначали за юліанським каленарем 21 вересня.

Різдво Пресвятої Богородиці є одним з найбільш значущих православних свят. Воно належить до двунадесятих, тобто, одне з 12 найважливіших свят року. У народі цей день називають Друга Пречиста.

Зараз ви читаєте новину «Віри, Надії, Любові та їх матері Софії: нова дата свята, традиції та заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі