четвер, 07 вересня 2023 07:36

Не пропустіть перше велике свято вересня: коли Різдво Пресвятої Богородиці за новим календарем

8 вересня віряни почнуть вшановувати Різдво Пресвятої Богородиці. Це нова дата за новим церковним календарем, який ввели з першого вересня 2023 року.

Раніше це свято відзначали за юліанським каленарем 21 вересня.

Різдво Пресвятої Богородиці є одним з найбільш значущих православних свят. Воно належить до двунадесятих, тобто, одне з 12 найважливіших свят року. У народі цей день називають Друга Пречиста.

Автор: Фото: з відкритих джерел
   Різдво Пресвятої Богородиці за новим календарем вшановують 8 вересня, а не 21 вересня
Різдво Пресвятої Богородиці за новим календарем вшановують 8 вересня, а не 21 вересня

Різдво Пресвятої Богородиці Діви Марії - це день народження Матері Ісуса Христа.

Варто зауважити, що громадам дали право самим вирішувати, коли відзначати свята, в тому числі і Різдво Пресвятої Богородиці чи 8 вересня за новоюліанським календарем, чи 21 вересня за юліанським календарем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зміняться дати церковних свят з вересня після історичного рішення ПЦУ

В цей день добре піти в церкву на службу, поставити свічку і помолитися. Якщо такої можливості немає, то слід помолитися Богородиці вдома.

До неї звертаються з найрізноманітнішими проханнями: моляться наставити на шлях істинний, подарувати мир і злагоду сім'ї. Бездітні пари просять про діток, а вагітні - про легкі пологи.

У Різдво Пресвятої Богородиці шанують матерів і намагаються всіляко їм допомогти в цей день.

У свято Різдво Богородиці варто подати щедру милостиню або допомогти нужденним. Вважається, що добро, зроблене цього дня, обов'язково повернеться, а в оселі буде благополуччя і дитячий сміх.

У вересні в Україні буде багато цікавих і важливих свят. Православна церква України (ПЦУ), а також Українська греко-католицька церква (УГКЦ) з 1 вересня 2023 переходять на новоюліанський календар. Тому Дванадесяті великі свята отримали нові дати. Православні почнуть звикати, що Різдво Пресвятої Богородиці (Перша Пречиста) віднині буде відзначатись 8 вересня. А Воздвиження Чесного Хреста Господнього - 14 вересня, яке раніше вшановувалось 27 вересня.

У ПЦУ і в УГКЦ дозволяють парафіям за власним бажанням залишатися на "старому стилі".

Зараз ви читаєте новину «Не пропустіть перше велике свято вересня: коли Різдво Пресвятої Богородиці за новим календарем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі