четвер, 05 лютого 2009 08:45

Війна в Секторі Газа матиме продовження

Війна в Секторі Газа матиме продовження
Ізраїль та "Хамас" готуються до наступної війни в Секторі Газа, стверджує журнал The Time. Кореспонденти Тім Макгерк та Аарон Дж.Клейн відзначають, що головним досягненням хамасовців під час бойових дій виявилися, всупереч очікуванням, лише постійні обстріли Ізраїлю.

"Хамас" продовжує ракетний обстріл і запевняє, що перемога залишилася за ним, оскільки колосальні жертви серед мирного населення Сектора відштовхнули від Ізраїля багато його колишніх прихильників, а позиції самого "Хамаса" зміцнилися", пише журнал. Тим часом, поки конфлікт продовжувався, майже не було видно ані 15 тис. бійців "Хамаса", ані зброї, що поставляється Іраном. Ізраїльські військові зафіксували всього чотири епізоди за участю терористів-смертників, хоча чекали багатьох.

Чому "Хамас" не застосував жодної зенітної ракети?

Ісламістський рух відстоює свою версію: мовляв, "хамасовці" прагнули заманити ізраїльські війська в перенаселені райони міста Газа, де підтримка з повітря неефективна. І дійсно, така партизанська тактика: по можливості ухилятися від ведення бою і старатися, аби ворог дискредитував себе своїми діями, нагадує видання.

Ізраїльські стратеги дивуються, чому "Хамас" не застосував жодної зенітної ракети, партія яких, за даними розвідки, надійшла з Ірану. Або ізраїльська розвідка помиляється, або бойовики приберігають ракети до наступного разу, припускає видання.

Можливо, ЦАХАЛ зірвав плани "Хамаса", увійшовши до Сектора в обхід замінованих основних шосе, пишуть автори. Командири батальйонів наступали не поспішаючи, керуючись даними з безпілотних літаків-шпигунів. Прочісуючи будинки, солдати, побоюючись мін-розтяжок, не входили в двері. "Деякі ізраїльські правозахисники стверджують, що ізраїльтяни відправляли туди заарештованих палестинців, але зазвичай солдати просто робили проломи в стінах", - пише журнал. У тунелі посилали собак або роботів, а все підозріле бомбили. Місця, звідки запускалися ракети, через хвилину пригнічувалися вогнем, повідомляє видання.

Зараз обидві сторони засвоюють уроки конфлікту, і ніхто не вважає, що зіткнення було останнім, робить висновок журнал.

Нагадаємо, що в ніч на 18 січня Ізраїль в односторонньому порядку оголосив про припинення вогню і перемир"я. Крім того, уряд Ехуда Ольмерта заявив про намір вивести всі підрозділи ЦАХАЛа до інавгурації Барака Обами, що повинна була відбутися 20 січня, відзначивши, що не хоче створювати "ускладнень" новому президентові США, який тільки вступає на посаду.

Бойовики приберігають ракети до наступного разу

При цьому Ізраїль прагне заручитися підтримкою західних держав - США і країн - членів Євросоюзу, - щоб спільними зусиллями зупинити переозброєння "Хамаса", що, вочевидь, призведе до нового витка ескалації озброєного протистояння.

Між США та Ізраїлем був підписаний відповідний "меморандум про взаєморозуміння". Лідери країн ЄС також пообіцяли докласти всіх зусиль, аби запобігти переозброєнню "Хамаса". Міністр закордонних справ Ізраїлю Ципі Лівні заявила в зв"язку з цим про поступове складання міжнародної "антихамасівської коаліції".

Представники "Хамаса" зі свого боку погодилися дотримуватися перемир"я, проте в ультимативній формі зажадали від Ізраїлю протягом семи днів вивести свої війська з Сектора Газа. При цьому прес-секретар озброєного крила руху "Хамас" Абу Убайда заявив 19 січня, що "Хамас" продовжить переозброюватися, не дивлячись на всі зусилля цьому перешкодити.

За матеріалами InoPressa.ru, Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Війна в Секторі Газа матиме продовження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі