вівторок, 01 квітня 2014 13:44

"Верховна Рада досі не визначила Крим окупованою територією" - експерти

"Верховна Рада досі не визначила Крим окупованою територією" - експерти

Станом на сьогодні Верховна Рада досі не прийняла жодного нормативного політичного акту, де б визначалося, що Крим - окупована територія. У зв'язку із цим кримчани, що виїхали з півострова, мають дуже багато проблем та невизначене майбутнє, сказала під час прес-конференції Ольга Скрипник, керівник Центру громадянської просвіти "Альменда":

- Великі проблеми у кримчан із переоформленням документів. Частина громадян виїжджають взагалі без документів. Кримчанам необхідна перереєстрація за місцем фактичного проживання, але, для цього треба встановити ще факт цього проживання.У пастку потраприли приватні підприємці: до 20 числа потрібно сплатити податок у податкові органи Криму, яких зараз уже не існує. А куди платити на материку - невідомо.

Крім цього, за словами Ольги Скрипник, переселенці з Криму та люди, окуповані на півострові, стикаються з іншими проблемами.

- У складних ситуаціях опинилися студенти, що хочуть вчитися в Україні, абітурієнти, що не мають змоги здати ЗНО у Криму, вступити до українського вишу. Також існують проблеми з працевлаштуванням, багато людей потребує соціально-медичної допомоги, - говорить Скрипник.

- Кримчани не є біженцями згідно законодавчих норм України, і з іншого боку це добре, бо вони мають право користуватися всім спектром соціальних послуг. З іншого - відсутність визначеного статусу змушує їх лишатися у підвішеному стані, - каже представник міжнародного правозахисного центру "Ла Страда Україна" Ольга Калашник.

 

Зараз ви читаєте новину «"Верховна Рада досі не визначила Крим окупованою територією" - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі