вівторок, 04 жовтня 2016 17:04

"Великі компанії, може, і виживуть, а ми ні" - чому малі фермери прийшли під Раду

"Великі компанії, може, і виживуть, а ми ні" - чому малі фермери прийшли під Раду
фото: Gazeta.ua

Системою спецоподаткування аграрного сектору (податок на додану вартість, який повертали фермерам. - Gazeta.ua) найбільше користувалися малі фермерські господарства. Вона діяла до 1 січня 2015 року. Уже рік усі гроші забирає держава.

Таке оподаткування стимулювало власників розвивати свою справу, розповідає Юрій Кішик, голова Асоціації малих фермерів Тульчинського району Вінничини.

"Ми шкодуємо за законом про спецоподаткування, бо він був віддушиною для малих аграріїв. Давав можливість накопичувати на рахунках 20 відсотків від податків, які ми пускали на виробництво. І не просили кредитів у держави. А коли рік тому його скасували, ми зубожіли. Якщо рік тому я платив 200-300 тисяч гривень податків, зборів і відрахувань. То сьогодні бухгалтер підрахувала, що прийдеться платити більше мільйона. Раніше я міг допомогти громаді — виділити на школу 1 000 гривень. Чи побілити в'їздну алею, то тепер це важко. А це найпростіші речі, які можна вирішувати на місцевому рівні. Тому якщо не повернуть той закон — знищать середній і малий бізнес. Великі компанії, може, і виживуть, а ми ні", - розповідає Юрій Кішик.

Фермер протестує проти продажу землі. Як приклад наводить процес розпаювання за часів президентства Леоніда Кучми.

"З мораторієм на продаж землі також не зрозуміло. Нормативних актів немає. Їх доки зроблять, вивчать і до нас донесуть, з підприємствами може будь-що статися. Так було скуплено 100 тисяч гектарів землі при першому розпаюванні. Люди не розібралися, що то за папери - сертифікат дали, подумаєш. А ділки скупили їх за 100-200 гривень. А потім прийшли державні акти. І виявилося, що в деяких людей є великі наділи землі. Тому якщо його приймуть таким сирим, буде так само", - додає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аграріям пускають кров і дивляться, чи виживуть — директор агрофірми

"Зараз посівна - і я не хочу відриватись і їхати до Києва. Хочу працювати, платити податки і не переживати за це. Не задумуватися, як завтра день почнеться і що зміниться в законодавчому полі", - додає він.

Нагадаємо, сьогодні у столиці пройшов Всеукаїнський страйк аграріїв. Майже 3 тис. селян вимагали повернути систему спецоподаткування та ухвалити законопроект 3851-1.

Зараз ви читаєте новину «"Великі компанії, може, і виживуть, а ми ні" - чому малі фермери прийшли під Раду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі