вівторок, 04 березня 2008 08:55

Вчені оприлюднили унікальні знімки сходу лавини на Марсі

Вчені оприлюднили унікальні знімки сходу лавини на Марсі

Вперше була зафіксована на знімках низка активних лавин в районі північного полюса Марса. Знімки вдалося зробити американському космічному кораблю, що досліджує поверхню планети.

Стало відомо, що на зображенні, зробленому в січні 2008 року, показано як мінімум чотири лавини з суміші пилу і льоду, що зриваються з крутої кручі і осідають на схилі. Каскад лавини, що утворився, досягав більш, ніж 590 футів завширшки (близько 180 метрів).

Повідомляється, що схід лавини зафіксував космічний апарат NASA Mars Reconnaissance Orbiter.

Інженери NASA заявили, що унікальність даних знімків полягає в тому, що вперше на Червоній планеті зафіксовано динамічне природне явище. Раніше вчені спостерігали тільки статичний Марс.

Як зазначив заступник куратора місії спостережень Mars Reconnaissance Orbiter в Лабораторії реактивного руху NASA Кендіс Хансен, "ми проводили спостереження, пов"язані із зміною пори року на Марсі і впливом цього на зміну рівнів вуглекислого газу в полярних регіонах планети, тому виявлення сходу лавини було повною несподіванкою для нас".

Дослідники припускають, що схід лавини може бути пов"язаний саме із зміною пори року: на Марсі, також як і на Землі, зараз наступає весна. За словами вчених, схід лавини був викликаний таненням льоду і розм"якшенням порід на Марсі.

Дослідники до цих пір сперечаються: чи є вода на Марсі і чи можливе життя на планеті. Згідно обнародуваним в лютому висновкам вчених NASA, життя на Марсі немає і не могло бути - планета майже за всю історію свого існування була дуже солоною, щоб на ній могли існувати форми життя.

В той самий час раніше дослідження ділянки землі, здобутої марсоходом Spirit, довели, що навколишнє середовище на планеті ідеально підходить для життя мікроорганізмів.

Також нещодавно повідомлялося, що фігуру людини виявили дослідники на одному зі знімків, отриманих від марсохода Spirit. Наразі достеменно не відомо, чи є цей об"єкт марсіанином, який чекає автобуса, або ж мова йде про оптичну ілюзію або камінь, знятий із незвичного ракурсу, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Вчені оприлюднили унікальні знімки сходу лавини на Марсі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі