понеділок, 17 жовтня 2022 15:55

Спецтема: Війна Росії проти України

В СБУ розповіли про контрнаступ на кіберфронті
4

Українська кіберспільнота перейшла в активний контрнаступ на кіберфронті, повідомив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк
Фото: СБУ
Ворог змушений витрачати серйозні ресурси на свій захист
У цій боротьбі СБУ допомагають звичайні українці та волонтери з IT-галузі
Служба безпеки виявила та нейтралізувала понад 3,5 тис. кібератак цього року

Українська кіберспільнота перейшла в активний контрнаступ на кіберфронті.

Ворог змушений витрачати серйозні ресурси на свій захист, розповів в інтерв'ю проєкту "Ми – Україна" начальник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили про нові перемоги ІТ-армії на кіберфронті

"Контрнаступ України у кіберсфері почався 24 лютого. Ще напередодні наш департамент відбив потужні кібератаки, які Росія почала перед вторгненням, щоб досягнути "бліцкригу" в усіх сферах. Вранці ми з ними впоралися, а вже ввечері завдали удару у відповідь. Це змусило противника зосередитися на захисті й зрозуміти, що час безкарності минув назавжди. Наш контрнаступ триває повним ходом і досі", – заявив він.

СБУ має великий досвід боротьби на кіберфронті. Спецслужба не лише запобігла розхитуванню інформаційного й кіберпростору, а й не допустила збоїв у роботі критичної інфраструктури, систем життєзабезпечення, банків та іншого.

"Служба безпеки виявила й нейтралізувала понад 3,5 тис. кібератак цього року. Якби не наша робота, сьогодні ми б говорили про виведені з ладу світлофори, те, що немає зв'язку, про перебої в електропостачанні, про втрачені державні секрети, наукові розробляння та масово викрадені персональні дані. Але всі критичні системи працюють у штатному режимі, а наше суспільство згуртоване в прагненні перемоги", – пояснив Вітюк.

У цій боротьбі СБУ допомагають звичайні українці й волонтери з IT-галузі.

ІТ-армія – це велике волонтерське об'єднання людей з усього світу, які спеціалізуються саме на кібернапрямку. Вона має чіткі функції, їм дають бойові завдання. І має власне командування.

Зараз ви читаєте новину «В СБУ розповіли про контрнаступ на кіберфронті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі