понеділок, 14 лютого 2011 18:31

У Рівненському Палаці бурштину "поселився" півметровий янгол (ФОТО)

Напередодні Стрітення до міського Палацу бурштину у Рівному привезли новий експонат – янгола, який тримає в руках голубів. Півметрову фігуру виставили на оглядини в головній залі музею.

Янгола зробили київські керамістки Надія та Олена Козаки. Бурштин для статуетки дала з власних запасів столична майстриня Галина Лемець.

Фігурка стоїть на постаменті в центрі зали. У її нижній частині на кераміці випалено біблейський сюжет.

"15 лютого відзначають 40-й день від народження Христа. За легендою, Діва Марія з Йосифом принесла його до храму. Оскільки родина була бідна, вони пожертвували двох голубів - багаті люди у ті часи жертвували худобу. У храмі на немовля уже чекав старець Симеон, який міг померти лише тоді, коли на власні очі побачить Господа", - 52-річна Надія Миколаївна показує різнокольорові рисунки на фігурі. Їх послідовно випалювали на кераміці при температурі 1020 градусів.

У піднятих руках янгол тримає голубів, які вирізані з цільних шматків бурштину. Німб та крила також зроблені з сонячного каменю, що нанизаний на срібні дроти. Ромби з камінчиками у центрі символізують Боже око.

"Робота у нас з донькою зайняла майже місяць. Олена зробила ескіз, підбирала по розміру бурштин. Його видобувають з родовища Володимирець-Східний на Рівненщині. Скільки каменю сюди пішло - ми не рахували", - каже Надія Козак. – "Разом з Галиною Лемець створюємо колекцію бурштинових янголів уже п'ятий рік. Точної їхньої кількості також не знаємо, бо янголів не рахують. Але сотня фігурок різних розмірів уже набереться".

"Янгола привезли у великій коробці, обклали його пінопластом, щоб не побився в дорозі. Дуже боялися, що буде така сама негода як в суботу, але обійшлося – нині тільки мороз і сонце. На Стрітення за погодою також визначають, коли прийде весна", - додає Галина Лемець.

Рівне – перше місто, яке побачило Стрітенського янгола. Він пробуде в Палаці Бурштину ще два тижні. Потім власниці покажуть його у інших містах.

На постійній експозиції у Рівненському музеї можна побачити інших янголів від майстринь Галини Лемець та родини Козаків – від метрових фігур до дзвіночків, які мають розмір з долоню.

Фото: Олена Власова/Gazeta.ua

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Рівненському Палаці бурштину "поселився" півметровий янгол (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі