неділя, 26 травня 2024 14:15

Результат неймовірний: українські військові взяли участь у забігу Soldier Field 10 у США
9

У Чикаго, США, 25 травня відбувся щорічний забіг Soldier Field 10, присвячений вшануванню пам'яті ветеранів і загиблих воїнів напередодні Дня пам'яті.

У ньому взяла участь українська команда, яка складалася з понад 20 учасників: 11 діючих офіцерів ЗСУ, генерал-майора у відставці, а також ветеранів та військових, які проходять реабілітацію у США. Про це повідомили Gazeta.ua у благодійному фонді "Весна!".

Українські військові взяли участь у щорічному забігу Soldier Field 10 у США
Фото: vesna.ua
Українські військові взяли участь у щорічному забігу Soldier Field 10 у США
Українські військові взяли участь у щорічному забігу Soldier Field 10 у США
Українські військові взяли участь у щорічному забігу Soldier Field 10 у США
Українські військові взяли участь у щорічному забігу Soldier Field 10 у США

Забіг символізує єдність і солідарність ветеранів різних країн у боротьбі за свободу, демократію та права людини. Цьогоріч у ньому взяли участь понад 10 тисяч осіб.

Делегацію України очолив генерал-майор у відставці Володимир Гаврилов, який раніше обіймав посаду військового аташе в посольстві України в США (2015-2018). Нині він є директором Благодійного фонду "Ветеранська десятка" та радником у U.S.-Ukraine Foundation.

"В цьому році третій раз приїхала наша команда, наших діючих військових. Всі з пораненнями, всі вперше беруть участь в цьому - і результат неймовірний", - зазначив Гаврилов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Біг для мене - як медитація": інтерв'ю з переможцями півмарафону заради допомоги ЗСУ

Полковник Максим Кошовий - учасник війни за незалежність із 2014 року. В перші години повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року був поранений. Попри це, брав участь у звільненні Київщини у лютому-березні 2022 року.

"Навіть ті, хто зазнали поранень чи навіть ампутації, не втратили власної мотивації та прагнуть продемонструвати іншим людям незламний український дух," - наголосив Кошовий.

Доброволець із Корюківки на Чернігівщині 24-річний Юрій Лукашов подолав 10-кілометрову дистанцію на протезі. Він пішов на фронт одним із перших після повномасштабного вторгнення та вже має 18 місяців бойового досвіду на Донбасі. Минулого року під с. Оріхове на Запоріжжі Юрій зазнав поранення, через що йому ампутували ліву ногу.

"Це поки тимчасовий протез, не для бігу, але для мене було принципово пробігти цю дистанцію", - розповів боєць.

Українці бігли з національною символікою й у футболках під гаслом "run for Ukraine" (біжу за Україну). Багато американців вітали їх, впізнаючи синьо-жовті кольори. До делегації для участі в забігу також долучилися ветерани та військові, що перебувають на реабілітації чи протезуванні в США. Вони прибули з Чикаго, Філадельфії та Орландо, де розташовані центри реабілітації Revived Soldiers.

Окрім участі в забігу, українська делегація відвідала Український Національний Музей у Чикаго, місцеву школу та інші громадські установи, а також активно спілкувалася з американськими учасниками забігу та представниками медіа.

Організаторами та партнерами проєкту є Kyiv Committee of Chicago Sister Cities International, "Ветеранська Десятка", Благодійний фонд "Весна!", Soldier Field 10, Revived Soldiers Ukraine, Help Heroes of Ukraine. Спонсором виступила компанія "Інфозахист".

Вперше за п'ять років у Києві відбувся благодійний Віденський бал. Пройшов у Fairmont Grand Hotel Kyiv. У ньому взяли участь українські ветерани.

Соціальна місія балу — збір коштів для благодійних дитячих проєктів та культурна дипломатія. Проте цього разу організатори наголосили на важливості участі захисників і захисниць, адже це реінтегрує ветеранів до цивільного життя через мистецтво.

Зараз ви читаєте новину «Результат неймовірний: українські військові взяли участь у забігу Soldier Field 10 у США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі