пʼятниця, 10 грудня 2010 16:12

В Осло заочно вручили Нобелівську премію миру дисиденту Лю Сяобо

В Осло заочно вручили Нобелівську премію миру дисиденту Лю Сяобо

У норвезькому Осло сьогодні відбулася церемонія заочного нагородження лауреата Нобелівської премії миру китайця Лю Сяобо.

Про це повідомляється в опублікованих матеріалах Нобелівського комітету.

Сам Лю Сяобо бути присутнім на церемонії не зміг, так як нині відбуває термін у китайській в'язниці. Як зазначив секретар комітету Гейр Лундештад, відповідальний за вручення Премії миру, сам факт того, що ні Лю Сяобо, ні його найближчі родичі не мають можливості бути присутнім на церемонії, підкреслює значимість, своєчасність і необхідність вручення китайському правозахиснику цієї нагороди.

За відсутності лауреата слова підтримки та вітання на його адресу пролунали від членів Нобелівського комітету і лідерів різних країн, у тому числі президента США Барака Обами.

"Америка поважає унікальні традиції та культуру різних країн", - йдеться в заяві американського президента.

У ньому також підкреслюється, що США поважають досягнення КНР у  підвищенні рівня життя населення, але в той же час відзначається, що Китаю належить чимало зробити в питанні побудови відкритого демократичного суспільства.

У церемонії заочного нагородження Лю Сяобо не взяли участь 17 держав, у тому числі Росія і Казахстан. Крім згаданих держав на заході 10 грудня 2010 року також відмовилися бути присутніми Ірак, Іран, Афганістан, Венесуела, Пакистан, Куба, В'єтнам, Колумбія, Туніс, Саудівська Аравія, Філіппіни, Єгипет, Судан, Марокко і безпосередньо сам Китай.

У жовтні 2010р. представники китайської сторони різко засудили присудження Нобелівської премії миру дисиденту Лю Сяобо. На думку представника Міністерства закордонних справ (МЗС) КНР, цей крок слід розцінювати як втручання іноземних урядів у політичний устрій країни.

"Цей крок - не тільки прояв неповаги до китайської юридичної системи: він ставить під сумнів справжні наміри (комітету)", - заявили в МЗС КНР.

Нагадаємо, норвезька Нобелівський комітет, формально не причетний до уряду Норвегії, присудив Премію миру китайському правозахиснику, який відбуває 11-річний тюремний термін за "підбурювання до повалення державної влади". Офіційний Пекін охарактеризував це рішення як образу, заявивши, що воно суперечить принципам та духу нобелівського руху.

Лю Сяобо почав активну правозахисну діяльність ще в 1980-х роках. Він брав участь у протестах на площі Тяньаньмень у 1989 році, за що вперше потрапив до в'язниці. Згодом він провів три роки в трудових таборах. Знову дисидент був поміщений під варту в грудні 2008 року, після того як підписав так звану "Хартію 08" - маніфест китайської інтелігенції на підтримку загальних прав людини.

РБК

Зараз ви читаєте новину «В Осло заочно вручили Нобелівську премію миру дисиденту Лю Сяобо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі