понеділок, 26 жовтня 2009 12:52

У Латвії впав залізний метеорит

У Латвії впав залізний метеорит

Метеорит, що впав напередодні ввечері в Латвії, швидше за все, складався із заліза, сказав старший науковий співробітник Інституту динаміки геосфер РАН Володимир Светцов.

Раніше повідомлялося, що в районі містечка Мазсалац в Валмієрському районі Латвії впав метеорит. В результаті падіння утворився кратер шириною 20 і глибиною 10 метрів, люди не постраждали.

Співрозмовник зазначив, що він поки не має ніяких даних про падіння, окрім повідомлень ЗМІ, але, судячи з розмірів кратера, це, швидше за все, залізний метеорит.

"Кам"яні метеорити, як правило, не долітають до Землі, руйнуються і згоряють у повітрі. Це може бути залізне тіло розміром близько метра і масою в декілька тонн", - сказав Светцов.

Він додав, що, якщо тіло, що впало, було супутником, то це мав бути дуже міцний супутник, оскільки легка конструкція зруйнувалася б ще в повітрі.

Светцов зазначив, що метеорити метрового розміру падають на Землю приблизно раз на рік, однак у більшості випадків це кам"яні метеорити, які не залишають кратерів, оскільки руйнуються в повітрі, не долетівши до Землі. Залізні метеорити - близько 10% від загального числа всіх метеоритів. Светцов нагадав, що подібна подія сталася близько десяти років тому в Башкирії. В околицях Стерлітамака на колгоспне поле впав залізний метеорит, залишивши кратер розміром близько десяти метрів.

"Метеорит пішов на глибину близько п"яти метрів, оскільки грунт був дуже м"який", - сказав учений.

Він додав, що для того щоб уточнити параметри метеорита, що впав в Латвії, необхідна додаткова інформація.

За матеріалом: РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «У Латвії впав залізний метеорит ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі