вівторок, 16 червня 2009 12:58

В Італії виставили оголену Мону Лізу (ФОТО)

Чого тільки не писали про Мону Лізу: і що вона чоловік, і що це портрет самого Леонардо, і що у неї немає зубів, і багато чого іншого. За новою теорією, да Вінчі малював її ще і в оголеному вигляді.

Зробити такий висновок Алесандро Везосі, директорові Museo Ideale на батьківщині великого живописця в тосканському містечку Вінчі, дозволила знахідка картини напіводягненої жінки. Жінка на портреті не є копією Мони Лізи, але схожість між нею і знаменитим зображенням Джоконди, що висить у Луврі, очевидна.

"Фронтальний вид, положення рук, просторова композиція пейзажу з колонами з боків свідчать про безперечний зв"язок з темою Мони Лізи", - вважає Везосі.

Свого часу картина належала кардиналові Джозефу Фешу, дядькові Наполеона. У записці, датованій 1845 роком, говориться, що він купив портрет "Мони Лізи, коханки французького короля Франциска I, що належить кисті Леонардо да Вінчі" в Римі у багатих аристократів Роспільозі.

Після смерті кардинала Феша картина кілька разів міняла власників і врешті-решт опинилася в приватній колекції графа Джузепе Прімолі, внука Люсьєна Бонапарта, брата Наполеона.

Звичайно, записки про першу покупку картини недостатньо, щоб стверджувати, що вона написана великим Леонардо. Зараз портрету напіводягненої красуні належить пройти ретельний аналіз як учених, які встановлять вік картини, так і мистецтвознавців. Але навіть якщо полотно не належить кисті самого да Вінчі, то дуже ймовірно, що вона написана кимсь з його учнів із загубленого оригіналу великого італійського художника.

На думку Везосі, цей оригінал, швидше за все, входив в серію еротичних портретів, написаних та Вінчі і його учнями, які не виставлялися з міркувань тодішньої моралі.

З Везосі згоден і Карло Педреті, один з найбільших знавців творчості да Вінчі і директор Центру досліджень Леонардо при Каліфорнійському університеті.

"Думаю, Леонардо да Вінчі написав голу Мону Лізу", - вважає він.

Тепер гола "Мона Ліза", демонструється на виставці в Museo Ideale в рідному місті да Вінчі - Вінчі і носить назву "Мона Ванна".

Виставка відкрилася на минулих вихідних і працюватиме до 30 вересня. На ній представлено більше п"яти тисяч робіт, включаючи картини і скульптури. Ця виставка є найбільшою зі всіх, раніше присвячених творчості да Вінчі. Організатори виставки ставлять перед собою завдання з"ясувати, чому Джоконда стала світовим шедевром.

Дослідники художника упевнені, що да Вінчі зображав "Мону Лізу" в шести варіантах.

Учені продовжують пошуки невідомих світу чотирьох картин.

За матеріалами Комсомольская правда, The Telegraph.

Зараз ви читаєте новину «В Італії виставили оголену Мону Лізу (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі