понеділок, 22 червня 2009 13:44

В Ірані припиняються безлади

В Ірані припиняються безлади
Державне радіо Ірану повідомило, що ніч на понеділок 22 червня пройшла в Тегерані спокійно, ставши першою спокійною ніччю з 12 червня, коли в країні пройшли президентські вибори, передає агентство Reuters.

Тим часом, за відомостями самого агентства, на півночі іранської столиці, де проживає багато прихильників кандидата в президенти від реформістів Хосейна Мусаві, всю ніч чулася стрілянина, а в небі патрулювали вертольоти.

Мусаві, який програв вибори Махмуду Ахмадінеджаду, заявляє про фальсифікацію виборів, порушеннях при підрахунку голосів і вимагає перерахунку результатів голосування. Згідно з офіційними даними, він отримав 34 відсотки проти 63 відсотків у Ахмадінеджада.

Духовний лідер Ірану аятолла Хаменеї 19 червня на п"ятничній молитві заявив про свою безумовну підтримку Ахмадінеджада, закликав прихильників Мусаві припинити протести.

Проте, багато хто з них спробував вийти в суботу на вулиці Тегерана. В результаті сутичок демонстрантів, з поліцією і традиційно консервативними членами народних ополчень - "басиджами" - від 10 до 13 людей загинули. Більше 450 було затримано.

За деякими даними, була заарештована донька Хосейна Мусаві, проте потім була відпущена на свободу. Сам Мусаві поклав всю відповідальність за суботні безлади, що привели до людських жертв на уряд, проте на своєму сайті закликав прихильників до поміркованості.

Тим часом, як повідомляє Der Spiegel, Рада стражів - найвищий народний і законодавчий орган - в понеділок 22 червня визнав, що в ході виборів були допущені серйозні порушення. У 50 містах Ірану проголосувавших виявилось на три мільйони більше, ніж тих, хто володіє правом голосу. Проте, за словами прес-секретаря Ради стражів, голосування в цих округах майже не вплинуло на загальний підсумок виборів президента, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «В Ірані припиняються безлади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі