вівторок, 05 лютого 2008 15:47

В ході боїв за столицю Чаду поранені більше тисячі людей

За даними Червоного хреста близько тисячі людей були поранена в ході боїв за столицю Чад Нджамену, повідомляє агентство France Presse. За іншою інформацією в місті була безліч загиблих і мінімум 500 поранених.

У минулі вихідні армії країни за допомогою танків вдалося вибити зі столиці війська повстанців під командуванням генерала Махамата Нурі. Протягом двох днів вони контролювали значну частину міста, і намагалися штурмом взяти президентський палац. В ході боїв в неділю загинув один з лідерів повстанців Мохаммед Абдалла, повідомляє Xinhua.

3 лютого прес-секретар повстанців Абдераман Куламалла заявив, що "сили національного опору" готові піти на негайне перемир"я з урядом. Цю реакцію Куламалла мотивував стражданнями народу Чаду і мирними ініціативами Лівії та Буркина Фасо. Проте, за словами міністра закордонних справ Чаду Ахмата Алам-мі, повстанці концентрують навколо Нджамени 2500 - 3000 солдатів для нового штурму міста. За повідомленням IRIN News, 5 лютого на саміті в Аддіс-Абебі Алам-мі закликав світову спільноту негайно надати всю можливу допомогу уряду для того, щоб зупинити повстанців.

Повстанці опинилися в міжнародній ізоляції. Спочатку їхні дії засудив саміт Африканського союзу в Аддіс-Абебі, а потім Євросоюз, ООН і США. Державний департамент США зажадав від уряду сусіднього з Чадом Судану припинити негласну підтримку повстанців. Прес-секретар суданської армії Отман Мохаммад аль-Адбаш заперечує допомогу повсталим, наполягаючи на тому, що бої в Чад - це внутрішня справа країни. Біженці з суданської провінції Дарфур, які зіткнулися з силами повстанців, заявляють, що саме президент Судану Омар ель-Башир поставляє зброю повстанцям Чад.

В останні дні почалася масова втеча громадян Чаду до сусіднього Камеруну. Європейський Союз збирається направити в регіон еміграції жителів Чаду і Дарфуру збройний контингент для охорони біженців. Організацію охорони і евакуації іноземних громадян з Нджамени перейняв на себе французький гарнізон, розташований країні - колишній французькій колонії. За п"ять років в ході конфлікту Чад і всьому регіоні Дарфур загинуло близько 200 тисяч людей, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «В ході боїв за столицю Чаду поранені більше тисячі людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі