пʼятниця, 12 червня 2009 15:17

Ющенко доручив МЗС боротись з дискримінацією українців при видачі віз

Ющенко доручив МЗС боротись з дискримінацією українців при видачі віз
Президент України Віктор Ющенко доручив Міністерству закордонних справ і дипломатичним установам жорсткіше контролювати виконання країнами - членами Європейського Союзу домовленостей про спрощення візового режиму з Україною.

Про це Глава держави сказав на нараді, присвяченій міграційно-візовій сфері відносин між Україною та ЄС.

Ющенко підкреслив, що після підписання угоди з ЄС про спрощення візового режиму намітилося багато позитивних тенденцій. Зокрема, в 2008 році на 25% збільшилася видача шенгенських віз українським громадянам, 50% шенгенських віз видавалися безкоштовно. Також Ющенко зазначив, що спостерігається збільшення кількості видачі багаторазових віз, вдвічі зменшилася кількість відмов.

Водночас, він наголосив, що виникає одна проблема на тисячу, і вся гарна картина змінюється в негативну сторону. Президент зазначив, що хоча за останні два роки вдалося знизити з 10-12% до 5-6% кількість відмов у видачі шенгенських віз для українських громадян, все одно залишається велика проблема.

"За цими п"ятьма відсотками стоять десятки тисяч людей, це десятки тисяч невирішених питань. Я адресую це дипломатам, консульським установам, Міністерству закордонних справ - ця статистика має нас турбувати, 5% відмов для громадян України - це не те, що відповідає рівню наших домовленостей з ЄС", - сказав Ющенко, заявивши, що це неадекватна взаємна візова політика.

"Поки я не можу бути задоволений характером міграційної та візової політики, яку ми досягли з країнами ЄС, нам є над чим працювати", - сказав Президент.

Він зазначив, що дуже часто деякі посольства європейських країн вимагають від українців документи, які не передбачено домовленостями про спрощення візового режиму і т.п.

Ющенко звернувся до МЗС з вимогою більш прискіпливо моніторити ситуацію і не допускати випадків дискримінації українських громадян.

Він також нагадав, що 6 червня направив президенту Єврокомісії листа, в якому серед іншого, міститься перелік країн-членів ЄС, на роботу посольств яких скаржаться українські громадяни. Ці скарги стосуються зволікання із розглядом заявок на видачу віз, невмотивованих відмов, а іноді йдеться і про приниження честі та гідності.

Ющенко попросив українських дипломатів ретельно дослідити реакцію країн, про яких йдеться в листі.

"Ми повинні мати блискавично адекватну реакцію на дискримінаційні дії проти наших громадян", - сказав Президент, зазначивши, що для нього принизливо те, що українських громадян називають проститутками, або те, що всесвітньо відомого спортсмена називають контрабандистом.

Він попросив передати українським дипломатам, що їх завданням N 1 має бути захист прав українських громадян. Для цього необхідно стежити і добиватися того, щоб інша сторона угоди - ЄС - дотримувалася його, підкреслив Глава держави.

Крім того, Ющенко висловив переконання, що Україна успішно завершить недавно розпочатий діалог про встановлення безвізового режиму з ЄС, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко доручив МЗС боротись з дискримінацією українців при видачі віз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі