четвер, 03 червня 2021 20:23

Юридична сила Мінських домовленостей дорівнює нулю - Безсмертний

Юридична сила Мінських домовленостей дорівнює нулю - Безсмертний
Роман Безсмертний: "Лукашенко нелегітимно посів місце президента Білорусі. Надалі використовувати Мінський майданчик немає сенсу". Фото: Тарас ПОДОЛЯН, Gazeta.ua

Мінські домовленості укладалися під тиском військової загрози, а отже не є дійсними за нормами міжнародного права. Після того, як Лукашенко узурпував владу, використовувати Мінський майданчик неможливо.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів дипломат Роман Безсмертний.

"Формально Мінські домовленості припинили дію 31 грудня 2015 року, – каже він. – Так написано в тексті. Їхня юридична сила дорівнює нулю, а авторитет – рейтингу тих, хто їх підписував. Це ще один метод Кремля напускати туман.

Україна має аргумент – ці домовленості досягалися в умовах військової загрози. А згідно зі статутом ООН і Конвенцією про міжнародні договори угоди, укладені під тиском, вважаються недійсними з моменту укладання. Наша Конституція взагалі не дозволяє таке робити. Обидві сторони не дотримуються ратифікованих міжнародних договорів. Де утримуються військовополонені? Разом із кримінальними злочинцями. Хто веде їхні справи? Звичайні слідчі та суди. Це неприпустимо. Нема країн-посередників, Червоний Хрест не має доступу до окупованих територій. Це робиться для того, щоб заявити, мовляв, українці воюють проти українців. Світу треба постійно пояснювати, хто веде цю війну", – зазначає дипломат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ТКГ розповіли, від чого залежить зустріч Зеленського з Путіним

Після того, як Лукашенко фактично узурпував владу у Білорусі, Мінськ більше не може бути майданчиком для переговорів, вважає Роман Безсмертний.

"Лукашенко нелегітимно посів місце президента Білорусі. Надалі використовувати Мінський майданчик немає сенсу. Переговори починалися в Женеві. Коли виникла ідея Мінська, Женева була перетворена на майданчик обговорення Криму, але робота заглухла. Виникла ініціатива Кримської платформи. Трохи кастрована, бо має стати європейською та глобальною, щоб дати об'єктивну оцінку тому, що відбувається. Розуміння подій в Ізраїлі дає Україні шанс стартувати з Кримської платформи глобально – щодо миру на планеті Земля", – каже експерт.

Повне інтерв'ю з Романом Безсмертним читайте в журналі "Країна"

Президент України Володимир Зеленський запропонував створити новий формат переговорів щодо Донбасу, Криму і "Північного потоку-2".

За словами Зеленського, у новому форматі можна було б обговорювати не лише питання щодо врегулювання російської агресії на Донбасі і повернення окупованого Криму, але й ситуацію з газопроводом "Північний потік-2".

Зараз ви читаєте новину «Юридична сила Мінських домовленостей дорівнює нулю - Безсмертний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі