понеділок, 06 травня 2024 07:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики показали свіжі карти боїв в Україні
9

ЗСУ розширили позиції в Кринках, а окупанти просунулися під Куп'янськом
Фото: understandingwar.org
ЗСУ розширили позиції в Кринках, а окупанти просунулися під Куп'янськом
ЗСУ розширили позиції в Кринках, а окупанти просунулися під Куп'янськом
ЗСУ розширили позиції в Кринках, а окупанти просунулися під Куп'янськом
ЗСУ розширили позиції в Кринках, а окупанти просунулися під Куп'янськом

Збройні сили України на півдні розширили позиції на лівому березі Херсонської області, а також відновили на Донбасі позиції в Невельському біля Авдіївки.

Окупанти водночас тиснуть на багатьох напрямках, свідчать свіжі карти Інституту вивчення війни (ISW). Росіяни змогли просунутися під Куп'янськом.

"На луганщині ворог нещодавно захопив Котлярівку (на південний схід від Куп'янська). Це сталося не пізніше 4 травня. Росіяни здійснили інші підтверджені наступи вздовж осі Куп'янськ - Сватове - Кремінна на тлі продовження атак у цьому районі 5 травня", - сказано в повідомленні.

Геолокаційні кадри від 4 травня показують, що загарбники просунулися в західну Котлярівку та південніше Новоселівського (на північний захід від Сватового).

Війська РФ також вели атаки поблизу Синьківки, Піщаного і Кислівки, Берестового і Стельмахівки, біля Новосадового, Торського і Тернів, а також поблизу Серебрянського лісництва, коло Григорівки та Білогорівки.

Війська РФ 5 травня продовжували атакувати на Сіверському напрямку (на північний схід від Бахмута), але не просунулися.

Окупанти безуспішно атакували на схід від Сіверська поблизу Верхньокам'янського; на південний схід від Сіверська біля Виїмки та Спірного; і на південний захід від Сіверська біля Роздолівки. Просунулися також у районі адмінкордону Донецької та Запорізької областей, але жодних підтверджених змін на цій ділянці лінії фронту 5 травня не було.

Путінські війська начебто просунулися до 500 м біля Новомайорського. Експерти ISW не спостерігали візуальних доказів цього твердження.

Позиційні бої тривали на південь від Великої Новосілки в районі Старомайорського та Урожайного та на південний захід від Великої Новосілки в районі Новополя та Новодарівки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Червоні лінії для РФ: назвали умови, за яких НАТО втрутиться у війну

5 травня російські загарбники продовжили наступальні дії в районі Часового Яру. Водночас підтверджених територіальних здобутків вони там не досягли.

Російські повітряно-десантні сили нібито просунулися в напрямку дачної зони на північ від мікрорайону Канал (найсхідніший район Часового Яру) та відтіснили ЗСУ до південної околиці мікрорайону. Але у ISW не спостерігали візуальних доказів цієї заяви РФ.

ЗСУ контратакували на північному та західному адміністративних рубежах Богданівки (на північний схід від Часового Яру). Війська РФ продовжують зміцнювати свої позиції в заказнику Ступки-Голубовські. Тривали бої поблизу Часового Яру, зокрема поблизу мікрорайону Канал і Нового, на схід від міста біля Іванівського; і на південний схід від Часового Яру біля Кліщіївки та Андріївки.

Окупанти зосередили в районі Часового Яру 20-25 тис. осіб. В Міноборони РФ заявили, що окупували Очеретине (на північний захід від Авдіївки).

Загарбники обійшли нову оборону ЗСУ в Очеретиному та змогли сформувати невеликий виступ, оскільки українським силам не вистачало інженерного персоналу, щоб швидко побудувати оборонні позиції у відповідь на наступ росіян. Війська РФ просуваються повільно, але навіть від поступового просування окупантів важко захиститися.

Армія РФ продовжувала наступальні дії в районі Архангельського, біля Новокалинового та Новоолександрівки, біля Бердичів і Семенівки, коло Новопокровського, Сокіла та Соловйова. Війська РФ також продовжували наступальні операції на захід і південний захід від Авдіївки 5 травня, але не зробили жодного підтвердженого просування.

Окупанти начебто здійснили тактичний наступ у Нетайлове (на південний захід від Авдіївки) і нібито просунулися в населеному пункті на 300 м.

Російські війська атакували на захід від Авдіївки в районі Уманського та Яснобродівки та на південний захід від Авдіївки в районі Нетайлового. Геолокаційні кадри, опубліковані 4 травня, свідчать про те, що ЗСУ могли відновити позиції в Невельському (на південний захід від Авдіївки).

Війська РФ 5 травня продовжували наступальні операції на захід і південний захід від міста Донецька, але не зробили жодного підтвердженого просування.

Окупанти також атакували на захід від Донецька в районі Новомихайлівки та Георгіївки та на південний захід від Донецька в районі Костянтинівки та Водяного.

На півдні росіяни просунулися в Роботиному на тлі позиційних боїв у західній Запорізькій області 5 травня. 4 травня окупанти просунулися в південній частині Роботиного. Розширили позиції на лівому березі Херсонщини, зокрема в Кринках.

Позиційні бої не стихають поблизу Роботиного та Вербового (на схід від Роботиного).

Україні необхідно якнайшвидше перехопити ініціативу на полі бою. Росія отримає багато переваг, якщо матиме ініціативу в 2024 році, йдеться у звіті від Інституту вивчення війни (ISW). Дочекавшись військової допомоги США, ЗСУ слід якомога швидше перехопити ініціативу.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики показали свіжі карти боїв в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі