середа, 03 серпня 2011 15:53

Українці відмовились від ідеалів СРСР - опитування

Українці відмовились від ідеалів СРСР - опитування

Ідеали комуністичних часів відходять у минуле. Такі результати соціологічного опитування Інституту соціології НАН України.

У порівнянні з 1994 роком суттєво зменшилася визнання населенням ролі робітників (з 23% до 15%), селян (з 21% до 10%), інтелігенції (з 16% до 10%), керівників державних підприємств (з 16% до 11% ) і сільськогосподарських підприємств (з 11% до 5%).

Водночас, нинішній період 47,8%  українців визначають як часи злочинців і шахраїв, 44% - політиканів, 40% - жебраків.

На думку 39,6% українців, провідну роль у житті українського суспільства відіграють такі соціальні групи як мафія і злочинний світ. Також, на думку 37% населення, на країну впливають підприємці та бізнесмени. Лідери політичних партій і чиновники не так і багато вирішують, їх впливовість відзначили 31% опитаних.

Лише незначна частина респондентів визначили вплив на нинішній час моральних авторитетів, за них висловилися 11%. Вплив талантів і професіоналів оцінили 7,5% і 7% українців відповідно.

Опитування проводилося в квітні поточного року. Респондент міг вказати кілька відповідей. Було опитано 1,2 тис. респондентів за репрезентативною вибіркою.

Дослідження проведено в рамках багаторічного проекту Інституту соціології НАН України "Моніторинг соціальних змін". Його проводять з 1992 року.

Зараз ви читаєте новину «Українці відмовились від ідеалів СРСР - опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

111

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі