вівторок, 06 жовтня 2020 12:27

Україна не зможе повернути території дипломатично, маємо воювати, як Азербайджан

Україна не зможе повернути території дипломатично, маємо воювати, як Азербайджан
- Не згоден з тим, що конфлікт у Нагорному Карабасі не можна вирішити воєнним методом, - сказав президент Азербайджану Ільхам Алієв в інтерв'ю місцевому виданню "Аль Арабія" 4 жовтня. Фото: Reuters

Якщо Азербайджан зможе військовим шляхом повернути Нагірний Карабах, його буде важко втримати. Там живе вороже населення – більшість вірмени. Й заважатиме Росія.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить експерт з міжнародних відносин Григорій ПЕРЕПЕЛИЦЯ.

Азербайджан почав наступ на території невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки. Взяли під контроль 22 населені пункти у регіоні, заявили в міністерстві національної оборони Туреччини 5 жовтня. Баку зможе повернути собі ці території?

- Азербайджан зараз може повернути собі принаймні буферні зони - сім районів між підконтрольною Баку територією та невизнаним Нагірним Карабахом, які раніше були під окупацією Вірменії, - пояснює Григорій Перепелиця. - Подальший розвиток подій залежатиме від того, наскільки успішно відбуватиметься наступ збройних сил Азербайджану. Якщо зможуть прорвати оборону й вистачить сил увійти в сам Нагірний Карабах, тоді Баку наступатиме далі. Але складність полягає в тому, що місцеве населення невизнаної республіки на 80 відсотків складається з вірмен. Вони вороже налаштовані щодо офіційного Баку. Буде дуже важко утримувати таку територію.

Ніхто не віддає території просто так. Окупанти триматимуть їх до останнього

Яка роль Росії в карабаському конфлікті?

- РФ ще ніколи не віддавала земель мирно. Навіть ті чотири каменюки на Курильських островах тримає, які Японія готова була викупити (архіпелаг у Тихому океані, що простягається від південного краю Камчатки до японського острова Хоккайдо. Приналежність оскаржується Японією, яка вважає південні острови своєю північною територією, захопленою СРСР у Другій світовій війні, та включає острови до складу округу Немуро префектури Хоккайдо. – Gazeta.ua). У російській ментальності віддати щось загарбане рівносильно трагедії. Велич Росії будується на агресивній політиці. Це їхні ментальність, культура, національна ідея, що полягає в захопленні чужих територій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна за Карабах: Азербайджан висунув Вірменії ультиматум щодо припинення вогню

Москва впродовж 30 років використовувала цей конфлікт

Росія може ввести свої війська на територію Нагірного Карабаху?

- Офіційна позиція Росії сьогодні така, що війна йде на території Азербайджану. І вони не планують втручатися, незважаючи на те, що Вірменія є військовим союзником РФ: країна - член Ташкентського пакту. Зараз Кремль намагається "відморозитись", мовляв, Баку ж не напав на саму Вірменію. Натомість потім можуть виникнути несподівані сценарії.

Наприклад, Азербайджан може почати наступ на саму територію Нагірно-Карабаської автономії. Зараз Вірменія не визнає цих земель офіційно, але в разі необхідності може дуже швидко змінити конституцію і включити ці території у свій склад. Тоді війна фактично відбуватиметься на теренах Вірменії - і Росія муситиме втрутитись.

Москва впродовж 30 років використовувала цей конфлікт. Їй не вигідно, щоб він закінчувався. З його допомогою послаблювала кожну зі сторін. Другий чинник, коли Росія може втрутитись, - у разі повномасштабного вторгнення Туреччини. Проте навряд це станеться. Президент Ердоган побоюється Путіна, вони намагаються тримати певний паритет. Тож навіть за умови успіху військової операції Азербайджану їм буде дуже важко втримати відвойований Нагірний Карабах.

Чим ця ситуація може бути повчальна для України? Бачите якісь паралелі між Донбасом та Нагірним Карабахом?

- Ця ситуація дуже повчальна для України. Азербайджанці 30 років намагалися врегулювати конфлікт, повернути свої території виключно політико-дипломатичними засобами. Тільки зараз зрозуміли, що це не працює. Ніхто не віддає територій просто так. Окупанти триматимуть їх до останнього. Це видно по Придністров'ю, Абхазії та інших невизнаних республіках, які контролює Росія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Вірменії припускають введення миротворців РФ у Карабах

Які висновки має зробити наша влада?

- Повинні визнати, що Україна, так само як і Азербайджан, не зможе повернути свої території політико-дипломатичним шляхом. Баку перебуває в Мінському процесі щодо врегулювання ситуації в Нагірному Карабаху з 1994 року. Україна намагається затягнути у тристоронні перемовини США. Сподіваємося, що це зрушить процес з мертвої точки. Проте Америка є співголовою Мінської групи щодо Нагірного Карабаху вже протягом років. У цьому процесі ще присутні Франція, Росія, Туреччина, Швеція, Нідерланди. Але ніякого результату це не дало впродовж 30 років. Президент Алієв зрозумів, щоб тільки зброєю можна звільнити території. Наростили збройні сили, технічні переваги й почали наступ.

Баку продовжує наступ на територію невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки, яку де-факто контролює Вірменія.

З початку активізації воєнного конфлікту в Нагірному Карабасі 27 вересня загинули 24 мирні жителі, поранення отримала щонайменше 121 особа, передає генеральна прокуратура Азейбарджану.

Станом на 3 жовтня, Вірменія заявляла про знищення 123 безпілотників, 14 вертольотів, 355 танків та інших бойових машин, 14 літаків, 4 "Смерчів" і 2745 азербайджанських військових.

Вірмени в автономній області Нагірний Карабах у складі Азербайджану 1988 року виступили за об'єднання з Єреваном. Із 1992-го країни перебувають у стані війни. За два роки домовилися про перемир'я. Тоді загинули 30 тис. людей. Нині більшу частину анклаву контролює невизнана Нагірно-Карабаська Республіка. Бої, які почалися 27 вересня, називають наймасштабнішими з 1994-го. Останнє загострення було чотири роки тому.

Зараз ви читаєте новину «Україна не зможе повернути території дипломатично, маємо воювати, як Азербайджан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі