середа, 13 серпня 2008 18:39

Україна не вирішить Росії орендувати радари в Криму

Україна завершила денонсацію угоди з Росією, відповідно до якої російська сторона отримувала інформацію з радарів в Мукачево і Севастополі. Відповідний указ підписав український президент Віктор Ющенко. Тоді як Росія денонсувала цю угоду ще в лютому 2008 року.

РЛС "Дніпро" в Мукачево і Севастополі були прийняті в експлуатацію в 1979 році, після розпаду СРСР вони стали власністю України. Росія використовувала інформацію з цих радарів відповідно до міжнародних угод, виплачуючи за це 1,3 мільйона доларів на рік.

Останніми роками представники військового керівництва РФ неодноразово заявляли, що використання цих РЛС стало недоцільним: радари виробили свій ресурс, а їх українські оператори нібито не володіють необхідною кваліфікацією.

У червні 2008 року Віктор Ющенко підписав указ, по якому республіка припиняє надавати Росії інформацію РЛС в Мукачево і Севастополі. Відповідно до вирішення українського президента, як повідомляли ЗМІ, радари передбачається модернізувати, щоб надалі вони могли використовуватися Україною спільно з її західними партнерами, повідомляє Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Україна не вирішить Росії орендувати радари в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі