вівторок, 26 грудня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна знищила ще один російський корабель

Україна знищила ще один російський корабель
Російський військовий корабель Чорноморського флоту "Новочеркаськ" у Севастополі, 27 липня 2019 року / Getty Images

Стаття на сайті CNN

У вівторок Україна заявила, що здійснила авіаудар по Криму, в результаті якого знищила танкодесантний корабель ВМС Росії. Це третій випадок великих втрат російської військової техніки менш ніж за тиждень.

Командувач ВПС України Микола Олещук подякував особовому складу, який брав участь у "знищенні великого десантного корабля "Новочеркаськ", коли він перебував у порту Феодосії в Криму - українському півострові, незаконно анексованому Росією в 2014 році.

Міністерство оборони Росії заявило, що "Новочеркаськ" "пошкоджений" в результаті української атаки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський

Призначений Росією глава Криму Сергій Аксьонов визнав, що "в районі Феодосії був ворожий обстріл", додавши, що "детонацію припинили, а пожежу локалізовано".

В результаті українських ударів одна людина загинула і двоє отримали поранення, повідомив Аксьонов, але не згадав про "Новочеркаськ".

За даними США, "Новочеркаськ" - 112,5-метрове судно з водотоннажністю близько 3450 тонн, приблизно такого ж розміру, як прибережний бойовий корабель ВМС США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

За даними американських військових, екіпаж "Новочеркаська" складається з близько 87 осіб і міг розмістити 237 військових. Невідомо, скільки особового складу могло бути на борту під час української атаки.

Корабель призначений для посадки на берег, з носовими і кормовими дверима і можливістю розміщення на автомобільній палубі до 25 бронетранспортерів.

Олещук сказав, що на судні були ударні безпілотники Shahed іранського виробництва.

"Новочеркаськ" "пішов" за "Москвою" - ракетним крейсером, який був флагманом Чорноморського флоту Росії до того, як затонув у квітні 2022 року після удару українських ракет

За його словами, "Новочеркаськ" "пішов" за "Москвою" - ракетним крейсером, який був флагманом Чорноморського флоту Росії до того, як затонув у квітні 2022 року після удару українських ракет.

У вересні Україна також заявила, що корабель-побратим "Новочеркаська" "Мінськ" був знищений під час атаки на військово-морську базу в Севастополі.

Міністерство оборони Великої Британії повідомило, що аналіз відкритих джерел розвідки виявив, що "Мінськ" був "майже напевно функціонально знищений", а російський підводний човен "Ростов-на-Дону" зазнав катастрофічних пошкоджень у цій атаці.

ВПС України напередодні Різдва заявили, що знищили винищувач Су-24 на сході Донецької області та винищувач Су-30СМ над Чорним морем

Військово-повітряні сили України напередодні Різдва заявили, що знищили винищувач Су-24 на сході Донецької області та винищувач Су-30СМ над Чорним морем.

А в п'ятницю президент Володимир Зеленський заявив, що війська країни збили три російські бойові літаки Су-34.

Речник ВПС України Юрій Ігнат заявив українським ЗМІ у п'ятницю, що Су-34 "є одним із найновіших літаків", які перебувають на озброєнні російської армії та використовуються для нанесення авіабомбових і ракетних ударів.

За словами Іната, кожен літак може коштувати "мінімум $50 млн".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Це бажані успіхи для України після періоду, коли майже дворічна війна не йшла на руку Києву.

Україна зіткнулася з посиленням російських атак з повітря та з землі, тоді як міжнародна підтримка військових зусиль Києва була слабкою, включаючи нездатність Зеленського переконати Конгрес США продовжити фінансування військової техніки до кінця року під час візиту до Вашингтону.

Водночас українські військові запросили 500 тис. додаткових військових, повідомив у понеділок лідер парламентської більшості у Верховній Раді Давид Арахамія.

Уряд розробляє законопроект про мобілізацію, щоб вирішити питання комплектування військ, додав він.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Україна знищила ще один російський корабель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі