субота, 12 січня 2008 14:34

Уго Чавес пропонує провести ще один референдум

Президент Венесуели Уго Чавес, який програв на всенародному референдумі 2 грудня минулого року, в п"ятницю виступив з пропозицією провести референдум про довіру президентові в 2010 році, який також буде спрямований на розширення президентських повноважень у країні.

Президент Венесуели, який раніше заявляв, що "хоче керувати країною десятиліттями", виступив з подібною пропозицією під час своєї чотиригодинної промови перед Національною Асамблеєю, відзначивши з посмішкою на обличчі, що "це тільки думки вголос".

Згідно з Конституцією Венесуели, народ має право на проведення референдуму про довіру президентові в середині його терміну на цій посаді, для Чавеса це якраз у 2010 році.

Чавес запропонував внести, за його словами, "невелику зміну" в бюлетені майбутнього референдуму, додавши пункт про наділення президента країни "необмеженою кількістю переобрань на свій пост".

Представники опозиції виступили з засудженням подібної ініціативи президента, підкресливши, що Чавес намагається зробити з Венесуели "другу комуністичну Кубу".

Проти конституційної реформи президента Венесуели, що розширює президентські повноваження, на референдумі в грудні 2007 року проголосували 50,7% венесуельців.

Чинний венесуельський лідер Уго Чавес розглядав референдум як "вотум довіри". Він пропонував внести до конституції в цілому 69 поправок. Найбільш значущі з них - відміна обмежень на переобрання одного і того ж громадянина на пост президента країни, збільшення президентського терміну з шести до семи років і наділення голови держави правом призначати своїм указом голів територіальних, муніципальних утворень, зокрема мера столиці, а не всенародно обирати, як це було раніше.

Серед іншого президент мав намір позбавити Центральний банк Венесуели автономії, підпорядкувавши його уряду, добитися права обмежувати свободи громадян і свободу ЗМІ у разі надзвичайних ситуацій. Крім того, Чавес пропонував понизити віковий ценз виборців з 18 до 16 років.

Чавес став президентом в 1998 році, перемігши на виборах. Проте в 1999 році була прийнята нова конституція, і в 2000 році пройшли нові загальні президентські вибори, на яких Чавес був переобраний. У 2006 році він знов переміг на президентських виборах. Його повноваження закінчуються в 2012 році. За конституцією, він не має права переобиратися на третій термін, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Уго Чавес пропонує провести ще один референдум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі