понеділок, 04 лютого 2008 10:03

Учені з"ясували, чим небезпечна жувальна гумка

Реклама привчила нас кожного разу після їжі тягнути в рот жувальну гумку. Але чи так це безпечно?

До медиків звернулася 21-річна жінка з явно патологічною худобою. До того ж її декілька місяців підряд мучили болі в животі і пронос, що не припинявся. Медики при таких симптомах думають про серйозні захворювання, включаючи і рак. Жінку обстежували вздовж і поперек: їй робили ультразвук, комп"ютерну томографію, гастроскопію і колоноскопію (схоже на гастроскопію, тільки з іншого кінця). Нічого не виявили. Діагноз змогли поставити, лише коли з"ясувалося, що вона "зжовувала" в день по 3-4 пачки жувальної гумки без цукру. А значить, поглинала 18-20 грам сорбіту (у одній пластинці його міститься 1,25 г) - замінника цукру, що має послаблюючу дію. Крім того, в жуйку часто додають ще і інші послаблюючі солодощі - ксиліт, мальтіт, маніт. Не вірите - прочитайте склад на пачці. Немає лише попередження про те, що любов до жувальної гумки може зіграти з вами злий жарт.

На прикладі діабетиків медики знають, що 30-40 грам таких замінників цукру в день діарею гарантують. Але деяким достатньо 5-10 грам. Фахівцям відомий так званий "випадок стюардеси", опублікований в медичному журналі "Ланцет". Жінка протягом семи років страждала від проносів і болів в животі, причина яких для медиків залишалася загадкою. Її теж обстежували з голови до п"ят. Випадково з"ясувалося, що вона поглинала щодня близько шістдесяти пластинок жуйки без цукру.

Дані про незвичайний ефект жуйки обнародували днями учені з Берлінського університету. Вони спостерігали двох людей, яким найзвичайніша жувальна гумка допомогла схуднути, - за рік вони скинули 20% своєї ваги. Непоганий результат, але поспішаємо попередити, що використовувати цей метод зниження ваги небезпечно для здоров"я. Сорбіт виводить не жир, а воду і солі. Такі втрати небезпечні для організму. Отже якщо після жуйки ви відчуваєте хоч невеликий дискомфорт в животі - відчуття розпирання, бурчання, спазми, то цей засіб профілактики карієсу не для вас, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Учені з"ясували, чим небезпечна жувальна гумка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі