вівторок, 02 червня 2015 20:03

У Варшаві проходить виставка фотографій "Правого сектора"
19

В "Українському Світі", у самому центрі Варшави, проходить виставка світлин під назвою: "Правий сектор: від Майдану до наших днів".

В ній представлено більше 60 фотографій, які розділені на дві частини. У першій показано участь "Правого Сектора" у Революції Гідності на Майдані, у другій – будні добровольців "Правого Сектора" в зоні АТО. Кожне фото має формат А4, акуратно заламіноване, внизу містить білий – на червоному тлі – підпис змісту зображення.

Організатором і супроводжуючим виставки є 22-річний Олександр Потіха. Він показує офіційну Довіреність на право представляти інтереси "Правого Сектора" в Республіці Польща. Документ підписаний Дмитром Ярошем.

Олександр пояснює Gazeta.ua що виставка має показати розвиток "Правого Сектора": від формації на Майдані, яка брала участь у вуличних боях із "Беркутом", до політичної партії і сили, яка здатна обороняти країну від ворога. На його думку, виставка має нагадати про те, що — одночасно зі спокійним життям європейських міст — існує інший світ, у якому точаться бої, і люди проливають кров за всіх, хто живе зараз у мирній Європі.

Потіха не переймається тим, що до "Правого Сектора" у Польщі ставлення є далеко не однозначним. "Нашу партію і символіку не було визнано терористичними: ми є офіційною організацією, а не збройною бандою чи підпільниками, тому я не розумію: чому в адекватних людей мають бути з цим проблеми? – запитує хлопець. – На виставці були навіть мої знайомі з "Руху народового" (одна з крайніх правих польських партій – Gazeta.ua). Ми з ними також ведемо діалог, і думка адекватних людей з обох сторін є такою: історію нам потрібно потроху залишати для вивчення історикам, натомість самим – займатися теперішнім і майбутнім наших держав".

Хлопець додає, що в Україні люди знають про ті події, що відбуваються зараз на сході: зі ЗМІ, а також – від родичів і знайомих. "Натомість найбільш раціональним є показувати ці фотографії саме тут, у Варшаві, оскільки тут є дещо інше розуміння подій, що відбуваються в Україні, і навіть свідомим полякам було б, мабуть, цікаво подивитися на те, як дійсно живе той самий "міфічний" і "страшний" "Правий Сектор", який "хоче" відібрати у них Холм", – пояснює Олександр, посміхаючись.

За словами організатора за 2 дні роботи виставку відвідали більше 60 чоловік. Серед них, крім українців, були представники Польщі, Франції, були також представники батальйону "Азов", які тимчасово перебувають у Польщі.

До зали з фотографіями заходить молода пара. Прямують до виставки, оглядають ту її частину, що присвячена АТО. "Звичайно ж, знаємо, хто такий "Правий Сектор": це організація, яка відстоює права українців і бореться за них усілякими способами", – говорить 22-річний Назар Базилевський, який походить із Рівненщини, а зараз працює й проживає у Варшаві. Пояснює, що з виставки відкрив для себе багато цікавого про побут і життя тих хлопців, які воюють тепер на Донбасі.

Фотовиставка "Правого Сектора" у Варшаві продовжуватиме свою роботу до 5 червня.

Зараз ви читаєте новину «У Варшаві проходить виставка фотографій "Правого сектора"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі