вівторок, 04 березня 2008 13:11

У столиці Таджикистану знесли останній пам"ятник Леніну

У столиці Таджикистану в ніч на неділю демонтували останній пам"ятник Володимиру Леніну. Як передає Reuters, цей гранітний монумент був першим пам"ятником Леніну, встановленим у Душанбе ще в 1926 році.

На демонтаж поскаржився перший секретар столичного відділення Комуністичної партії Таджикистану (КПТ) Субхон Сафіалоєв. Рішення про демонтаж пам"ятника було ухвалене ще в березні минулого року, коли незмінний президент Таджикистану Емомалі Рахмон ухвалив рішення перейменувати парк Леніна в центрі Душанбе на парк Рудакі - на ім"я видатного таджицько-персидського поета, що жив у IX столітті.

Відразу після оприлюднення цього рішення лояльна до влади Комуністична партія Таджикистану (КПТ), у якої друга за чисельністю кількість прихильників у бідній державі Центральної Азії, звернулася до президента з проханням віддати партії пам"ятник і дозволити встановити його в будівлі ЦК КПТ в центрі Душанбе.

"Відповідь ми отримали від мерії Душанбе, в якій вони запевнили нас, що пам"ятник буде встановлений десь у Душанбе. Проте тепер мерія, що не повідомила нас про своє остаточне рішення щодо демонтажу пам"ятника, не може нічого нам сказати, а пропонує звертатися до Художнього фонду республіки", - зазначив представник КПТ.

Сам факт демонтажу головний таджицький комуніст називає "образливим", а свої відчуття з цього приводу описує як "огидні".

"Не можна так чинити, він був великою людиною. Жодна держава, окрім нашої, не займається зносом пам"ятників", - сказав Субхон Сафіалоєв, підкреслено простий кабінет якого прикрашають портрети Володимира Леніна і Йосипа Сталіна. КПТ має намір скаржитися президентові та в прокуратуру.

Прес-секретар мерії Душанбе Шавкат Саїдов повідомив, що демонтований пам"ятник переданий Художньому фонду республіки, куди Компартія може тепер звертатися за вирішенням подальшої його долі, повідомляє NEWSru.com.
Зараз ви читаєте новину «У столиці Таджикистану знесли останній пам"ятник Леніну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі