середа, 06 липня 2011 10:43

У Пересопниці зводять музей Євангелія за 12 мільйонів
14

Фото: Фото: Олена Власова

На Рівненщині триває будівництво культурно-археологічного комплексу до 450-річчя написання Пересопницького Євангелія. До 29 серпня у однойменному селі мають звести музей, дерев'яну княжу садибу та прокласти асфальтову дорогу. Поки що проект готовий лише наполовину.

Музей будують у самому центрі Пересопниці. Над 35-метровим пантеоном робочі працюють у дві зміни. Всередині будівлі передбачені навіть житлові кімнати для археологів, які шукатимуть в селі рештки старовинного монастиря та княжих укріплень.

На місці пантеону колись стояв сільський клуб. Аварійну будівлю знесли місяць тому. Музей обійдеться державі та меценатам у 12 мільйонів гривень.

"Даю гарантію на 10 років, що нічого цій споруді не станеться. А взагалі, вона й півстоліття спокійно простоїть", - каже директор генеральної фірми-підрядника "Реноме-Євробуд" Олександр Гусарук, 41 рік. – "Зробимо оглядовий майданчик для туристів, а у вечірній час нагорі ще буде підсвітка".

На полі за пантеоном зводять дерев'яну садибу "Княже місто" площею 200 кв. м. Над її спорудженням працює 11 майстрів з лісництв північних районів області. Соснові кругляки скріплюють дерев'яними цвяхами.

"Буде все під старовину, як у Х-ХІІІ столітті. Дах житлового будиночку покриємо очеретом, а підлога буде глиняна. Ще зробимо всередині грубку, дерев'яні лавки. Біля садиби має бути дві майстерні, навколо частокіл", - показує 58-річний майстер Валентин Скуловець з села Удрицьк Дубровицького району. – "Такі будівлі досі зводять у нас на Поліссі – вони не гниють і добре зберігають тепло".

Майстри ночують у наметі біля садиби. Неподалік поставили туалет та душову кабіну.

"Разом зі мною на будівництві син та зять. Інші робітники приїхали з Володимирецького та Зарічненського районів", - додає Скуловець. – "На цю садибу піде майже 120 кубометрів деревини – спонсорська допомога від лісництв. Маємо її закінчити до кінця тижня".

До намету майстрів підходить губернатор Василь Берташ з архітекторами. Він приїхав подивитися на будівництво майбутнього комплексу. Влаштовує нараду на лавці просто неба.

"Бачу, що проект готовий уже на 45%, це дуже добре – випереджаєте графік на тиждень", - оцінює голова облдержадміністрації. – "Сьогодні 25-й день будівництва, тож закінчити все повністю маєте до середини серпня. А газ все-таки пустіть людям раніше."

Сільський голова Роман Іванчук з Верхівська, до якого належить Пересопниця, нагадує про обіцяне вуличне освітлення.

"Дайте хоч пару бетонних стовпів", - просить. – "Для вас недорого, а людям користь зробите. До цього сюди за 20 років ніхто з влади гривні не вклав".

Село, де живе трохи більше ста людей, отримає від спорудження комплексу потрійну вигоду: дорогу, газ та ліхтарі. До обласного центру від Пересопниці всього 35 кілометрів.

Губернатор сподівається, що комплекс привабить на Рівненщину більше туристів.

"Ми розробляємо сотню туристичних маршрутів по історичній Волині і це один з них", - додає Василь Берташ. – "Також до 29 серпня надрукуємо 450 примірників колекційного видання Пересопницького Євангелія для наших меценатів. Це будуть іменні екземпляри у шкіряній палітурці з позолотою. Вартість одного – приблизно 20 тисяч гривень. Книгу собі замовили уже 150 людей".

Оновлення села оцінюють у 50 мільйонів гривень – разом з витратами на будівництво музею, княжої садиби, інфраструктури, дороги та газифікацією. Частину грошей виділили з державного бюджету, ще 2,5 мільйони знайшли в обласному, а решту додають меценати.

"Хай собі будують. Мені аби тільки газ скоріш провели", - розглядає губернатора бабця, яка виходить з сільмагу. – "А ще магазин наш не закривайте, бо не буде, де хліба купити. Власник Толя обіцяв його очеретом покрити під старовину, аби тільки не зносили".

Нагадаємо, 450-ту річницю написання Пересопницького Євангелія святкуватимуть 29 серпня. З цієї нагоди на Рівненщину запросять президента Віктора Януковича та його попередників.

Зараз ви читаєте новину «У Пересопниці зводять музей Євангелія за 12 мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі