середа, 23 липня 2008 07:04

Копії Пересопницького Євангелія купують парафії та бізнесмени

Автор: фото: УНІАН
  Київ, Український дім, 20 липня 2008 року. Учасник презентації видання точної копії Пересопницького Євангелія гортає сторінки книги
Київ, Український дім, 20 липня 2008 року. Учасник презентації видання точної копії Пересопницького Євангелія гортає сторінки книги

Тисячу точних копій рукописної пам"ятки середини ХVІ ст. Пересопницького Євангелія виставили в неділю у столичному Українському домі. Половину роздарують, решту продадуть. Залишилося 200 примірників.

Видання копії Пересопницького Євангелія приурочили до святкування 1020-річчя Хрещення Русі та початку будівництва кафедрального собору Воскресіння Христового. Він стоятиме поблизу метро Либідська в Києві. Нині там дерев"яна капличка.

— Ці примірники — точні копії Євангелія. Повторено геть усе: папір, кожна пожовкла сторінка, і навіть ті, які з"їв грибок, кожна пляма і зморшка, — розповідає менеджер проекту "Пересопницьке Євангеліє" Сергій Ковбасюк. — І навіть перші сторінки просвічуються, як в оригіналі, бо колись він трохи промок.

Копії виготовили у видавничому домі "АДЕФ" за півроку. Використовували фотографії та слайди оригіналу. Євангеліє має 964 сторінки. Вісім з них — повнокольорові. Обкладинка — із коричневої шкіри, прикрашена п"ятьма срібними медальйонами. На чотирьох зображені євангелісти: апостоли Іван, Матвій, Марк та Лука. А на п"ятому, що посередині, — ікона розп"яття Ісуса Христа. Текст — староукраїнською мовою.

— Екземпляр коштує 25 тисяч гривень. Ми трохи помилилися, коли спочатку назвали ціну у 5 тисяч доларів. Тепер же долар упав. При переводі на гривні це вже не 25 тисяч, — кажуть у штабі будівництва собору. — Купують переважно парафії та бізнесмени. Для останніх це недорого. Он прийшов нещодавно до нас один. Купив два екземпляри: один для себе, а другий у церкву, в село, звідки родом.

Виручені гроші підуть на іконостас кафедрального собору Воскресіння Христового. Його мають звести до 2013 року. Роботи оцінюють у кілька мільйонів доларів. Проект будівництва подарувала інвестиційно-будівельна компанія "Столиця".

Пересопницьке Євангеліє придбав заступник голови Секретаріату президента Юрій Богуцький. Президентові книгу подарували.

Пересопницьке Євангеліє писали протягом 1556–1561 років у Пересопницькому монастирі на Рівненщині. Нині книгу зберігають у дерев"яному саркофазі в Національній бібліотеці ім. Володимира Вернадського. Звідти його виносять раз на п"ять років — на присягу новообраного президента України.

Зараз ви читаєте новину «Копії Пересопницького Євангелія купують парафії та бізнесмени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі