четвер, 07 грудня 2006 14:15

У Печерській Лаврі в іконі Успіння Богородиці зацвіла засохла гілочка лілії

У Києво-Печерській лаврі, у церкві Всіх Преподобних Печерських сталося диво - в кіоті ікони Успіння Богородиці, де не було ні землі, ні води, зацвіла засохла гілочка лілії.

До Лаври гілочку привезли півроку тому з Одеси.

- 1 травня я поклав її в ікону, а через тиждень вона повністю засохла. На свято Вознесіння на ній почали з"являтися перші цибулини. Ми дуже здивувалися, вирішили відкрити кіот і розглянути лілію ближче. Після того, як гілочку потримали в руках, зелені листочки і цибулини відпали, - розповів ігумен Савва, старший по храму Всіх Преподобних Печерських.

Тоді ігумен наказав покласти гілку в ікону Успіння Богородиці і закрутити раму саморізами. Під час Різдвяного посту лілія почала розпускатися. На тонкій сіро-жовтій сухій стеблинці зазеленіли зелені листочки, між якими проглядають білосніжні маленькі цибулини. Православні кажуть, що це диво: все у світі починає оживати напередодні світлого свята Різдва Христова.

У свою чергу вчені пояснюють це дивне явище з екстремальними умовами, в які потрапила рослина.Фахівці припускають, що лілія змогла пристосуватися до наших умов і, навіть коли засохла, зберегла життєздатність - вологу. Проте водночас, відзначають, що півроку для гілки - це великий термін.

Провідний інженер відділу квітковий-декоративних рослин Національного ботанічного саду ім. Гришка Лариса Кикоть каже, якби минулорічний пагон зацвів вдруге - "це було б справжнє диво Боже, не з"ясовне наукою", пишуть "Факти".

Зараз ви читаєте новину «У Печерській Лаврі в іконі Успіння Богородиці зацвіла засохла гілочка лілії ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі