понеділок, 26 липня 2010 11:24

У Норвегії втопились четверо українців

У Норвегії втопились четверо українців

Сильна водоверть на норвезькій річці Шоа убила чотирьох українських спортсменів, які сплавлялися на катамарані, - трьох чоловіків і жінку.

Про це "Сегодня" повідомив посол України в Королівстві Норвегія Олександр Цветков.

За словами дипломата, НП сталося в суботу вдень. Під час проходження одного з водоспадів 2 човни перекинулися і 6 людей опинилися у воді. Двом з них вдалося врятуватися.

"Це були професійні туристи, але на річці вони потрапили в дуже складну ситуацію - їх підхопила течія, катамаран перекинувся і четверо загинули", - розповів Олександр Глібович.

"Зараз в Норвегії тануть льодовики і в річках піднявся рівень води. У тій секції річки, яка має найвищу категорію складності, сплавлятися було небезпечно, - розповів норвезький гід Денис Алімов, який працює з туристами на цій річці. - Місце, в яке вони потрапили, називають "казани", тому потрапляючи в триметрову водоверть, катамаран починає "варитися", як в казані, крутитися, битися об камені. Своїх туристів я туди не воджу".

"Вони досвідчені катамаранщики, але до Норвегії відправилися вперше, - зазначив представник Федерації спортивного туризму України Валерій Іванов. - Хлопців погубила самовпевненість. Перед початком сплаву шлях аналізують. Можна було змінити маршрут або перенести час сплаву".

"Мій чоловік, що входить до цієї групи, сказав, що загинули четверо, - розповіла дружина учасника походу Іллі Михайлова Юлія. - Це кияни Сергій Слюсаренко, Зоя Князькова, Віктор Бандур і керівник походу Володимир Романовський. Було якесь нехороше передчуття. Ще напередодні, будучи в гостях, ми підняли тост за їхню команду, а через декілька хвилин подзвонив Ілля і, нічого не пояснюючи, сказав, що вони зійшли з маршруту. Більше свого чоловіка туди не відпущу".

Відзначимо, що назва річки Шоа перекладається з івриту як "нещастя". В українській групі було 13 осіб.

Зараз ви читаєте новину «У Норвегії втопились четверо українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі