четвер, 23 квітня 2009 10:40

У Молдові затвердили перемогу Партії комуністів на виборах

У Молдові затвердили перемогу Партії комуністів на виборах
Конституційний суд Молдови затвердив остаточні підсумки парламентських виборів. Згiдно них, правляча Партія комуністів отримала майже 50 відсотків голосів виборців.

Раніше голоси перерахував ЦВК Молдови. Остаточні результати виборів з моменту першого підрахунку не змінилися: комуністи набрали 49,48 відсотка голосів, Ліберальна партія - 13,13 відсотка, Ліберально-демократична партія - 12,43 відсотка, альянс "Наша Молдова" - 9,77 відсотка.

У новому парламенті комуністи отримають 60 зы 101 місця, Ліберальна партія - 15, Ліберально-демократична партія - 15, альянс "Наша Молдова" - 11 місць.

Рішення перерахувати голоси було ухвалене на запит президента Володимира Вороніна у зв"язку з незадоволеністю опозиції результатами виборів, що пройшли 5 квітня.

В ході засідання Конституційний суд відхилив вимогу опозиції відкласти ухвалення остаточного рішення. Опозиційні партії наполягали, що простий перерахунок голосів не може виявити основні порушення, такі як включення у виборчі списки померлих людей або неповнолітніх.

Проте, суд вирішив, що допущені порушення не вплинули на результати виборів. Тепер протягом десяти днів депутати отримають свої мандати, після чого буде призначена дата першого засідання нового парламенту.

Як повідомлялося, прихильники опозиції, незадоволені підсумками виборів, вийшли на вулиці з мітингами протесту, які незабаром переросли в безлади. В ході них були розгромлені резиденція президента країни і парламент.

Влада Молдови звинуватила в організації безладів Румунію, після чого ввела з цією країною візовий режим і вислала її посла. У зв"язку з тим, що офіційно безлади були розцінені як спроба державного перевороту, Воронін створив держкомісію, яка розслідуватиме ці події. Вона повинна до 5 травня надати свої висновки, які потім будуть передані на розгляд парламенту.

За матеріалами: РІА Новости, Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «У Молдові затвердили перемогу Партії комуністів на виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі