вівторок, 04 березня 2008 16:48

У Києві суд розглядав справу 16-річних скінхедів-расистів

Сам злочин стався 27 січня на вулиці Салютній. Тоді невідомі завдали громадянину Конго 15-ть ножових поранень. Для головних підозрюваних у скоєнні злочину – двох столичних парубків – Шевченківській райсуд обирав запобіжний захід.

Мати 16-річного Кирила каже, що син та його друг Сашко нікого не вбивали. Мовляв, хлопці лише побачили на Салютній пораненого конголезця та допомогли йому дістатися медпункту.

Олена Дегтярьова, мати підозрюваного: "Безпосередньо вбивць він не бачив, він підійшов трохи пізніше. Місяць він допомагав слідству. Слідчі дали йому мобільний телефон, щоб допомагав слідству, щоб міг поділитися інформацією. І зараз, 23 лютого його затримали, і не повідомили батьків. Ми його шукали більше доби. Там навіть, де він був, говорили, що його немає. Під тортурами його змусили надати брехливі свідчення на себе. І підключили до цього ще його друга і двох свідків. Всіх під тортурами".

За словами матері, її син допомагав слідству, але невдовзі зі свідка перетворився на обвинуваченого. Коли Кирило перебував за ґратами, в його квартирі провели обшук. Міліціонери знайшли телефонні картки та три ножі. За словами правоохоронців, справа дуже резонансна, але робити з хлопців цапів-відбувайлів ніхто не збирається, і жодного тиску на парубків не було.

Володимир Поліщук, начальник ЦГЗ ГУ МВС України в м. Києві: "Було проведено допит в присутності їх адвокатів. Вони розповідають про обставини скоєння цього злочину. На відеокамері видно, що жодних слідів побиття чи якогось тиску на них під час слідства не було. Дуже часто, коли людина реально бачить, що може отримати реальне покарання, то наймаються адвокати, які просто радять і займають таку наступальну позицію".

Світлана Криворучко, адвокат затриманого: "Тиск відбувався не в той час, не в той день, коли були допити. Тиск відбувався в момент затримання. Після затримання. Це відбувалося 23 лютого, коли їх так би мовити обробляли. За версією слідства, затримані хлопці – скінхеди, а найімовірніша причина вбивства – расова нетерпимість".

Володимир Поліщук, начальник ЦГЗ ГУ МВС України в м. Києві: "У записній книжці одного із затриманих, на жаль, у зв"язку із презумпцією невинуватості, не можу показувати прізвище та обличчя, але можу показати, які картинки у цих затриманих в їх записних книжках. Вони належать до неформального об"єднання скінхедів".

Шевченківський суд дослухався до аргументів слідства, і підозрюваних Дегтярьова та Єгорова взяли під варту. За словами адвоката, єдиний доказ проти хлопців – їх зізнання. Свідки в суді відмовилися від свідчень, адже твердять, що на них чинили тиск. Захисник і родичі затриманих сподіваються знайти свідків, що бачили саме вбивство. Очевидці, на їх думку, знімуть із юнаків усі підозри, повідомляє НТН.

Зараз ви читаєте новину «У Києві суд розглядав справу 16-річних скінхедів-расистів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі